17 Δεκεμβρίου 2021

Τι είναι η ακράτεια ούρων


 Ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Πρόκειται για μία εκδήλωση συμπτώματος και όχι για μία ασθένεια. Είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

 • Οι γυναίκες εκδηλώνουν ακράτεια σε τριπλάσια συχνότητα από τους άνδρες

 • 3 στις 10 γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζουν ακράτεια

Δες στο παρακάτω βίντεο αξιόπιστες πληροφορίες από κορυφαίους ουρολόγους, απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις ασθενών, εμπειρίες ανθρώπων που το έζησαν και μάθε τα πάντα για την ακράτεια ούρων.

Οι πληροφορίες και τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται είναι επιβεβαιωμένα από ουρολόγους του doctoranytime.

Είδη και συμπτώματα της ακράτειας

Υπάρχουν 4 τύποι:

Η ακράτεια από προσπάθεια είναι η ακούσια απώλεια μικρής ποσότητας ούρων όταν κάποιος βήχει, γελά, φτερνίζεται ή γυμνάζεται.

Η επιτακτική ακράτεια εμφανίζεται με ακούσια απώλεια ούρων πριν κάποιος προλάβει να φτάσει στην τουαλέτα.

Η ακράτεια από υπερπλήρωση είναι μία χρόνια απώλεια ούρων, όπου η κύστη δεν αδειάζει σχεδόν ποτέ εντελώς, με αποτέλεσμα να χάνονται ούρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής δεν είναι σχεδόν ποτέ στεγνός.

Η ακράτεια μικτού τύπου συνδυάζει την ακούσια απώλεια ούρων από προσπάθεια με την επιτακτική.

Πού οφείλεται η ακράτεια;

Ο κάθε τύπος ακράτειας που εμφανίζει ένας ασθενής οφείλεται σε διαφορετικούς αιτιολογικούς παράγοντες.

Η συχνότερη αιτία της ακράτειας από προσπάθεια είναι οι φυσιολογικές αλλαγές που επέρχονται με το πέρασμα των χρόνων στην ανατομία του ουροποιητικού και ιδιαίτερα στους μύες της πυελικής περιοχής. Συχνά μπορεί να οφείλεται σε χαλάρωση των μυών λόγω εγκυμοσύνης/τοκετών.

Η συχνότερη αιτία της επιτακτικής ούρησης είναι λόγω επιπλοκής κάποιων υποκείμενων ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό επεισόδιο κτλ. Σε παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η ουρολοίμωξη είναι πιθανή η πρόκληση επιτακτικής ούρησης και επιτακτικής ακράτειας. Για τις περιπτώσεις ασθενών που δε συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σαφής αιτιολόγηση.

Η συχνότερη αιτία της υπερπλήρωσης είναι η αδυναμία σύσπασης του εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστης σε νευρολογικές παθήσεις ή σε χρόνια επίσχεση ούρων λόγω καλοήθους υπερπλασίας προστάτη στους άνδρες.

ακρατεια γραφημα

ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

Διάγνωση της ακράτειας

Για τη διάγνωση της ακράτειας απαιτείται να απευθυνθείς στον κατάλληλο γιατρό που είναι ο ουρολόγος. Αρχικώς, λαμβάνεται το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς ελέγχεται η γενική και καλλιέργεια ούρων και ακολουθεί κλινική εξέταση που περιλαμβάνει και νευρολογική εκτίμηση.

Ο έλεγχος συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα του ουροποιητικού συστήματος (νεφροί, ουροδόχος κύστη, γεννητικά όργανα), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί και ουροδυναμικός έλεγχος. Συμπληρωματικά μπορεί να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει κυστεοσκόπηση, κυστεοουρηθρογραφία και αξονική τομογραφία.

Θα βοηθούσε πολύ αν πριν από την εξέταση κατέγραφες τα συμπτώματα που νιώθεις, τη διάρκεια, τη συχνότητά τους μέσα στην ημέρα και την έντασή τους. Συμπληρωματικά ίσως ο γιατρός ζητήσει να κρατήσεις ένα ημερολόγιο ούρησης, όπου θα καταγράφεις πόσα υγρά πίνεις και πόσα ούρα αποβάλλεις για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Αντιμετώπιση και θεραπείες

Σε αρχικό επίπεδο, η ακράτεια συνιστάται να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενή. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Μερικές από τις συμβουλές για αλλαγή του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν:

 • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ

  Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης

 • Έλεγχος κύστης

  Έλεγχος της κύστης όταν υπάρχει ανάγκη για ούρηση (ασκήσεις kegel)

 • Φυσικοθεραπεία

  Φυσικοθεραπεία

 • Έλεγχος πρόσληψης υγρών

  Έλεγχος πρόσληψης υγρών (ούτε πολύ λίγα ούτε πολλά)

 • Απώλεια σωματικού βάρους

  Απώλεια σωματικού βάρους (για υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο)

Σε επόμενο επίπεδο, ο ασθενής μπορεί να λάβει φάρμακα από το στόμα (αντιμουσκαρινικά). Στόχος αυτών των φαρμάκων είναι να ανακόπτουν τις ακούσιες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης.

Άλλη μία θεραπεία που εφαρμόζεται είναι οι ενδοκυστικές εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης (Botox). Η μέθοδος γίνεται με τη χρήση κυστεοσκοπίου και εγχέεται η φαρμακευτική ουσία σε συγκεκριμένα σημεία της κύστης. Είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική.

Σε περιπτώσεις ασθενών με ακράτεια από προσπάθεια συνιστάται τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης. Η ταινία αυτή είναι φτιαγμένη είτε από φυσικό είτε από τεχνητό υλικό και τοποθετείται κάτω από την ουρήθρα.

Τέλος, σε κάποια συγκεκριμένα περιστατικά μπορεί να γίνει τοποθέτηση νευροδιεγέρτη οπισθίων ιερών ριζών σε εξειδικευμένα κέντρα.

Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό περιστατικό βλάβης στον σφιγκτήρα, ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει τεχνητό σφιγκτήρα. Η τοποθέτησή του γίνεται με χειρουργείο και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να ελέγχει την ούρησή του.

Σε περιπτώσεις κυστεοκήλης ή πρόπτωσης οργάνων πυέλου συνιστάται χειρουργική αντιμετώπισή τους.

Συμβουλές

Η ακράτεια ούρων είναι πλέον ένα σύμπτωμα που αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία. Μπορείς αρχικώς να λάβεις κάποια μέτρα για την ανακούφισή σου από τα ενοχλητικά συμπτώματα και να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου.

ασκήσεις kegelΒάλε τις ασκήσεις kegel στη ζωή σου

Με τις πυελικές ασκήσεις θα καταφέρεις να εκπαιδεύσεις την ουρήθρα σου και να περιορίσεις όσο γίνεται την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

 .doctoranytime.

Άλλαξε τρόπο ζωής

Άλλαξε τον τρόπο ζωής σου

Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορεί να δεις σημαντική αλλαγή. Μείωσε την πρόσληψη καφεΐνης, διατήρησε σε υγιές επίπεδο το σωματικό σου βάρος και μην υπερβάλλεις με την κατανάλωση υγρών αν έχεις ακράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: