26 Δεκεμβρίου 2021

Xmas Blues – Ξεπερνάμε τη μελαγχολία των γιορτών


 Ειδικότερα σε μια περίοδο πανδημίας όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, η μελαγχολία εν όψει εορταστικής περιόδου αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Απαισιόδοξες σκέψεις και προβληματισμοί όπως «θα είμαι ασφαλής αν κοινωνικοποιηθώ;», «Γιατί όλοι χαίρονται με τα Χριστούγεννα και εγώ όχι;», «Τα παραπανίσια μου κιλά θα με αποτρέψουν από το να φορέσω βραδινά ρούχα;», «Τα οικονομικά μου θα μου επιτρέψουν να πάρω δώρα σε όλους;», «Θα με καλέσουν στο ρεβεγιόν, και αν ναι, έχω διάθεση να πάω;», «Πάλι μόνη/μόνος είμαι». Φυσικά όλα τα παραπάνω και κάποια επιπλέον μπορεί να είναι παροδικές σκέψεις άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Αν όμως οι σκέψεις αυτές καταναλώνουν πολύ χρόνο και χώρο στη λειτουργία μας και μας ορίζουν σε επίπεδο συμπεριφοράς και επιλογών, τότε το συναισθηματικό βάρος γίνεται δυσβάσταχτο και οδηγεί σε αρνητικά για την υγεία και την ψυχολογία μας αποτελέσματα.

Η μαγική λέξη είναι αποδοχή

Αποδεχθείτε ότι ίσως είστε ευάλωτοι στη μελαγχολία των γιορτών για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Είναι απόλυτα αποδεκτό να κάνουμε ενίοτε τέτοιες σκέψεις, ακόμη και αναμενόμενο με τα τρέχοντα δεδομένα. Αν λοιπόν το αποδεχθούμε και το «περιμένουμε», τότε αυξάνουμε τις πιθανότητες να το διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα, να το ξεπεράσουμε και, το πιο σημαντικό από όλα, να είμαστε προετοιμασμένοι και υποψιασμένοι ούτως ώστε να έχουμε φτιάξει ένα πλάνο δράσης για να αντεπεξέλθουμε στα «blues» των γιορτών με τις μικρότερες ψυχικές «απώλειες».

Πλάνο επιτυχίας

* Αποτάξτε τοξικούς ανθρώπους και σχέσεις από τη ζωή σας τώρα. Ετσι θα έχετε περισσότερους ουσιαστικούς δεσμούς να περάσετε μαζί τις γιορτές. Απαλλάξτε τον εαυτό σας από ψυχοπιεστικές και αδιέξοδες σχέσεις, συζητήσεις, συνευρέσεις. Συνδιαλεχθείτε μόνο όταν, όπου και με όσους αισθάνεστε πραγματικά καλά και μπορείτε να είστε απλά ο εαυτός σας.

* Απαλλαγείτε από τα ανεκπλήρωτα όνειρα, σχέδια και επιθυμίες που στοιχειώνουν το παρόν και το μέλλον σας.

* Εντοπίστε και διαχειριστείτε αισθήματα κατωτερότητας (π.χ. οι άλλοι έχουν πιο πολλούς φίλους, περισσότερα χρήματα, κ.λπ., άρα θα περάσουν καλύτερα τις γιορτές από μένα), άχρηστες ανασφάλειες, αναίτιες εμμονές και συμπλέγματα παντός τύπου και διεκδικήστε δυναμικά τη χαρά των γιορτών όπως μπορείτε με ό,τι μέσα διαθέτει ο καθένας.

* Ξεφορτωθείτε τα αρνητικά συναισθήματα και ενοχές. Κάντε χώρο για τη χαρά και την αγάπη. Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων άλλωστε.

* Πιστέψτε με σθένος ότι φέτος στις γιορτές θα κάνετε αυτά που πραγματικά σας ευχαριστούν, ικανοποιούν και νιώθετε καλά με αυτά.

* Οραματιστείτε τον εαυτό σας σε μια ψυχοσυναισθηματική κατάσταση επάρκειας και αφθονίας σε όλα τα επίπεδα και λειτουργήστε δραστικά προς αυτή τη κατεύθυνση.

* Αναγνωρίστε τις προσωπικές σας ανάγκες. Πείτε την αλήθεια για το πώς αισθάνεστε. Εκφράστε τις ανάγκες σας στους άλλους. Ικανοποιήστε τες όπως και όσο καλύτερα μπορείτε. Βγείτε από τη «ζώνη άνεσης». Πάρτε «ρίσκα». Δοκιμάστε να κάνετε κάτι διαφορετικό φέτος. Κάτι που πάντα θέλατε και δεν είχατε «τολμήσει».

Επικεντρωθείτε στο εδώ και τώρα. Σε όλα τα σημαντικά που είστε, έχετε, κάνετε και μπορείτε. Μην αφήσετε κανέναν να σας πει το αντίθετο. Ούτε τον ίδιο σας τον εαυτό.

 Βάσω Μακαρώνη, κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια vita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: