9 Ιανουαρίου 2022

Μακελειό στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 140 νεκροί από επίθεση ενόπλων στη Ζαμφαρά


 Τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ενόπλους στη διάρκεια επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα στην πολιτεία Ζαμφαρά στη Νιγηρία, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο τέσσερις κάτοικοι.

Ένας απ’ αυτούς τους κατοίκους, ο Μπαλαράμπ Αλχάτζι, ο οποίος είναι αρχηγός ενός από τα χωριά που επλήγησαν από τις συγκεκριμένες επιθέσεις στη Ζαμφαρά δήλωσε: «Θάψαμε συνολικά 143 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τους συμμορίτες στις επιθέσεις αυτές». Ο απολογισμός αυτός δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Εκατοντάδες ένοπλοι, που έφθασαν με μοτοσικλέτες, εξαπέλυσαν επιθέσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη σε δέκα χωριά στις περιφέρειες Άνκα και Μπουκουγιούμ, πυροβολώντας εναντίον των κατοίκων, λεηλατώντας και πυρπολώντας σπίτια, ανέφεραν οι κάτοικοι. Νιγηριανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα σχολιάσει τις επιθέσεις αυτές.

Ο Ίντι Μούσα, κάτοικος ενός άλλου χωριού, ανέφερε ότι «ο αριθμός των νεκρών είναι τεράστιος» και έκανε λόγο για «150 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τους συμμορίτες».

Ένας κάτοικος του χωριού Κούρφα Ντάνια, ο Μπαμπαντί Χαμίντου, ανέφερε ότι οι ένοπλοι αυτοί πυροβολούσαν χωρίς προειδοποίηση όποιον έβλεπαν στο χωριό.

«Περισσότεροι από 140 άνθρωποι ενταφιάστηκαν στα δέκα χωριά και η έρευνα για άλλα πτώματα βρίσκεται σε εξέλιξη επειδή υπάρχουν πολλοί εξαφανισμένοι», δήλωσε ο Χαμίντου.

Η βορειοδυτική και η κεντρική Νιγηρία είναι από χρόνια το θέατρο δραστηριοτήτων εγκληματικών συμμοριών που επιτίθενται, λεηλατούν και απάγουν τους χωρικούς, των οποίων κλέβουν τα ζώα και καίνε τα σπίτια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: