3 Ιανουαρίου 2022

Αυτοί οι γάμοι καταλήγουν συνήθως σε διαζύγιο τα τρία πρώτα χρόνια

Οι γάμοι που καταλήγουν σε διαζύγιο, ειδικά τα πρώτα χρόνια, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο πια. Είναι δύσκολο να βρεις την αγάπη και τον έρωτα—ειδικά εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας.Αλλά αν είστε από εκείνους που πιστεύετε ότι έχετε βρει το άλλο σας μισό, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να κρατήσει η σχέση.

Γάμος και διαζύγιο

Το πώς θα διασταυρωθείτε για πρώτη φορά με τον σύντροφό σας μπορεί να σχετίζεται με το πόσο καιρό θα παραμείνετε μαζί.

Μια νέα έρευνα από το Ίδρυμα Γάμου του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε παντρεμένα άτομα και πώς γνώρισαν τον πρώτο τους σύζυγο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γάμοι είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν γρήγορα σε διαζύγιο για ζευγάρια που συναντιούνται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Τα ζευγάρια που γνωρίζονται μέσω Διαδικτύου είναι πιο πιθανό να χωρίσουν μέσα στα πρώτα τρία χρόνια του γάμου.

Το Ίδρυμα Γάμου συνεργάστηκε με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Savanta ComRes για να ερευνήσει 2.000 άτομα σχετικά με το πού γνώρισαν τους νυν ή τους προηγούμενους συζύγους τους και να εξετάσει ποιοι γάμοι ακόμα αντέχουν.

Μετά από τρία χρόνια γάμου

Περίπου το 12% των ζευγαριών που γνωρίστηκαν στο Διαδίκτυο χώρισαν μέσα σε τρία χρόνια γάμου, σε σύγκριση με το 8% μέσω του σχολείου, το 6% από τη δουλειά, το 3% σε ένα μπαρ ή την κοινωνική έξοδο και το 2% μέσω φίλων ή οικογένειας.

Όσο περνούν τα χρόνια, μια άλλη ομάδα έχει περισσότερες πιθανότητες να χωρίσει.

Το ποσοστό διαζυγίων για κάθε ομάδα αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια. Μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια του γάμου, τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω Διαδικτύου εξακολουθούν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν, με το 15% των ερωτηθέντων. Αλλά το ποσοστό διαζυγίων των ζευγαριών που γνωρίστηκαν στη δουλειά δεν είναι πολύ πίσω και βρέθηκε στο 13%.

Και στα πρώτα 10 χρόνια του γάμου, τα διαζύγια μεταξύ των ζευγαριών που συναντήθηκαν στη δουλειά ξεπερνούν σημαντικά αυτά των διαδικτυακών ραντεβού σε ποσοστό 24% έως 20%. Σε ποσοστό 15% και 13% αντίστοιχα, τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω φίλων και οικογένειας και τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν στο σχολείο έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα σε 10 χρόνια.

Οι διαδικτυακές γνωριμίες εξακολουθούν να αυξάνονται σε δημοτικότητα

Στην έρευνα του Ιδρύματος Γάμου, το 28% των ερωτηθέντων που παντρεύτηκαν για πρώτη φορά το 2017 ή αργότερα, δήλωσαν ότι γνώρισαν τη σύζυγό τους στο Διαδίκτυο – σε συνδυασμό με την άλλη πιο δημοφιλή απάντηση, τη συνάντηση μέσω φίλων και οικογένειας. Αυτό το ποσοστό των ζευγαριών που συναντήθηκαν μέσω Διαδικτύου και παντρεύτηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια συγκρίνεται με το 21% που παντρεύτηκαν πριν τη δεκαετία του 2010 και το 7% αυτών που παντρεύτηκαν τη δεκαετία του 2000.

Μια έρευνα του 2019 από το eHarmony και το Imperial College Business School σε 4.008 ενήλικες προσδιόρισε ότι περίπου τα μισά μωρά που γεννιούνται και θα γεννηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το έτος 2037 πιθανότατα θα γεννιούνται από ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω Διαδικτύου.

Το διαδικτυακό ραντεβού είναι εξίσου δημοφιλές στις ΗΠΑ

Σε μια μελέτη του 2019, ο κοινωνιολόγος του Στάνφορντ Μάικλ Ρόζενφελντ ανέλυσε μια έρευνα του 2017 σε Αμερικανούς ενήλικες και διαπίστωσε ότι περίπου το 39% των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών γνώρισαν τους συντρόφους τους στο Διαδίκτυο. Αυτό συγκρίνεται με μόλις 22% των ανθρώπων το 2009.

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι διαδικτυακοί ραντεβού αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο διαζυγίου.

Οι γάμοι του διαδικτύου

Γιατί λοιπόν τα ζευγάρια που συναντιούνται μέσω Διαδικτύου έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα σε τρία χρόνια;

Ο συγγραφέας της μελέτης Χάρι Μπένσον γράφει στο συμπέρασμά του ότι, σε σύγκριση με εκείνους που συναντιούνται μέσω φίλων ή οικογένειας, οι δύο αυτοί άνθρωποι είναι «σχετικά άγνωστοι».

«Η συλλογή αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα του ατόμου με το οποίο βγαίνετε ραντεβού ή παντρεύεστε είναι προφανώς πιο δύσκολη για ζευγάρια που συναντιούνται στο διαδίκτυο χωρίς τη γνώμη κοινών φίλων ή της οικογένειας ή άλλης κοινότητας», γράφει ο Benson. «Για τα διαδικτυακά ζευγάρια, οι ευρύτεροι κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ των οικογενειών και των φίλων πρέπει να δημιουργηθούν από το μηδέν αντί να εδραιωθούν για χρόνια ή και δεκαετίες».

Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα δεν είναι ανυπέρβλητα, ειδικά με την πάροδο του χρόνου.
«Το γεγονός ότι ο πρόσθετος κίνδυνος εξαφανίζεται μετά τα τρία πρώτα χρόνια του γάμου δείχνει τη σημασία του κοινωνικού κεφαλαίου που δημιουργείται μακροπρόθεσμα μέσω των οικογενειών και των φιλιών και των κοινοτήτων», συνεχίζει. Βασικά, καθώς τα ζευγάρια μεγαλώνουν μαζί και γίνονται μέρος της ζωής του άλλου, δεν τους λείπουν πλέον αυτές οι πληροφορίες ή αυτοί οι δεσμο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: