5 Ιανουαρίου 2022

Ρινίτιδα Αλλεργική και μη

Η ρινίτιδα είναι ένα πολύ συνηθισμένο νόσημα στη χώρα μας. Υπάρχουν δύο τύποι: η αλλεργική και η μη αλλεργική.

Αλλεργική ρινίτιδα

Είναι η φλεγμονή στη μύτη που προκαλείται μετά από επαφή με ένα αλλεργιογόνο. Αποτελεί την πιο συνήθη μορφή ρινίτιδας και είναι είτε εποχική είτε εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα βασικά της συμπτώματα είναι:

  • Καταρροή και συνάχι
  • Φαγούρα
  • Φτέρνισμα
  • Μπούκωμα και βουλωμένη μύτη
  • Ξηρότητα του φάρυγγα
  • Υπνηλία
  • Πονοκέφαλος

Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στην παραγωγή ειδικών αντισωμάτων που αναγνωρίζουν τις αλλεργιογόνες ουσίες ως ξένες για τον οργανισμό και εκδηλώνονται συμπτώματα. Η διάγνωση τίθεται από εξειδικευμένο ΩΡΛ και αλλεργιολόγο. Απαιτείται κλινική εξέταση και ρινοσκόπηση.

Για τον ακριβή εντοπισμό των υπεύθυνων αλλεργιογόνων απαιτείται εξέταση αίματος και δερματικά τεστ – skin prick test. Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας πρέπει να είναι άμεση, διότι αν μείνει χωρίς αγωγή μπορεί να γίνει χρόνια και να οδηγήσει σε αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Η αντιμετώπισή της γίνεται με τη χορήγηση φαρμάκων που περιλαμβάνουν κορτιζόνη και αντιισταμινικά. Υπάρχει και εναλλακτική αντιμετώπιση της αιτίας της αλλεργικής ρινίτιδας με ανοσοθεραπεία.

Μη αλλεργική ρινίτιδα

Εντοπίζεται σε άτομα που δεν έχουν αλλεργικό ιστορικό. Μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως ο καπνός, οι περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες, το άγχος ή τα αρώματα. Για τη μη αλλεργική ρινίτιδα δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ο βλεννογόνος της μύτης παρουσιάζει μια ευαισθησία. Ο αρμόδιος γιατρός για τα μη αλλεργική ρινίτιδα είναι ο ΩΡΛ. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση. Τα κύρια συμπτώματά της είναι:

  • Μπούκωμα
  • Πονοκέφαλος

Αυτό το είδος ρινίτιδας μπορεί να εκδηλωθεί και στα πλαίσια εγκυμοσύνης, θυρεοειδοπάθειας ή παρενεργειών κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η αντιμετώπισή της εξαρτάται από το αίτιο πρόκλησής της. Αν ευθύνεται κάποιο φάρμακο συνιστάται η διακοπή του φαρμάκου αυτού και η άμεση ενημέρωση του ιατρού. Στις άλλες περιπτώσεις εφαρμόζεται ρινικό σπρέι και αντιισταμινικό σε συνδυασμό.

Είδη μη αλλεργικής ρινίτιδας

Τα βασικά είδη ρινίτιδας μη αλλεργικής αιτιολογίας είναι η αγγειοκινητική, η λοιμώδης και η δομική.

Η αγγειοκινητική ρινίτιδα προκαλείται από την υπερευαισθησία των νεύρων της μύτης. Εκδηλώνεται με μπούκωμα, καταρροή ή και φτερνίσματα. Ο βλεννογόνος της μύτης μπορεί να παρουσιάζει ευαισθησία σε ερεθιστικές ουσίες, αρώματα, έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας ή και σε έντονα συναισθήματα π.χ. στρες.

Η λοιμώδης ρινίτιδα προκαλείται από κάποιο ιό και εκδηλώνεται με καταρροή και πυρετό.

Η δομική ρινίτιδα είναι αποτέλεσμα δομικών ανωμαλιών στη μύτη και πιο συγκεκριμένα στο ρινικό διάφραγμα. Μπορεί να οφείλεται σε εκ γενετής ανωμαλία ή σε κάποιον επίκτητο τραυματισμό. Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει με χειρουργική διόρθωση του ρινικού διαφράγματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός είναι αυτός που θα κάνει τη διάγνωση και θα διαχωρίσει το είδος της ρινίτιδας που έχεις και τη φαρμακευτική αγωγή που ενδείκνυται να λάβεις.

 doctoranytime.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: