13 Ιανουαρίου 2022

Κυβέρνηση πιο επικίνδυνη από τον ιό

Θυμάστε που με ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μείναμε στα σπίτια μας, στέλναμε sms για να πάμε στο super market, απαγόρευσαν τις διαδημοτικές μετακινήσεις, έκλεισαν τα μαγαζιά, επέβαλαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας; Στη συνέχεια, με εξαίρεση την περίοδο του καλοκαιριού που ο πρωθυπουργός πανηγύριζε ότι νίκησε την πανδημία με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, νέα περιοριστικά μέτρα ακολούθησαν, για να μείνουμε ασφαλείς, βεβαίως. Επιχειρήσεις ξαναέκλεισαν, η μουσική απαγορεύτηκε, οι διαδηλώσεις καταγγέλθηκαν, τα πρόστιμα έπεφταν «βροχή» στους παραβάτες. Σχολεία, πανεπιστήμια έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, όταν πάλι ο πρωθυπουργός δήλωνε νικητής απέναντι στον ιό.

Βιώσαμε και τους τελευταίους τραγικούς μήνες με τις εκατόμβες των νεκρών από τον κορωνοϊό, τις τραγικές ελλείψεις στο Ε.Σ.Υ., τον συνεχιζόμενο συνωστισμό σε ΜΜΜ και σε σχολικές αίθουσες που όχι μόνο συγχωνεύθηκαν μεσούσης της πανδημίας αλλά και ακολουθούσαν απαράδεκτα υγειονομικά πρωτόκολλα που οδηγούσαν σε κλείσιμο τμήματος μόνο αν νοσήσει το 50% συν 1 των μαθητών.

Και φτάσαμε στο σήμερα, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση η πανδημία έχει τελειώσει και το αποτυπώνει στον προϋπολογισμό του κράτους περικόπτοντας τις δαπάνες υγείας.

Το αποδεικνύει και με την τελευταία οδηγία του ΕΟΔΥ που προβλέπει «μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης του ατόμου που νοσεί από Sars-Cov-2 και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης». Με λίγα λόγια, όποιος νοσήσει, μετά από 5 μέρες, θεωρείται για την κυβέρνηση, υγιής, δε μεταδίδει τον ιό και επιστρέφει στην εργασία του χωρίς να υποβληθεί σε τεστ. Στον ίδιο χώρο με συναδέλφους που μπορεί να αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα ή με γυναίκες εγκυμονούσες.

Εκεί στον ΕΟΔΥ, όλα καλά;

Επιπρόσθετα, η ίδια κυβέρνηση, ανοίγει τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν, τη στιγμή που αριθμούμε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, οι διασωληνώσεις παραμένουν υψηλές όπως και οι θάνατοι, ενώ έχουν παρατηρηθεί σημαντικές ελλείψεις σε self test.

Για να συνοψίζουμε, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, όχι ταυτόχρονα όμως.

Είτε η κυβέρνηση της ΝΔ, τροφοδοτώντας θεωρίες συνωμοσίας, υποστηρίζει ότι η πανδημία πλέον, ως διά μαγείας, δεν υφίσταται, είτε θεωρεί ότι η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία κοστίζουν αρκετά και επιλέγουν να μην τις προστατεύσουν.
Το πρώτο σενάριο το διαψεύδει η σκληρή πραγματικότητα των νοσηλειών, των διασωληνώσεων, των θανάτων. Ως εκ τούτου ένα συμπέρασμα μένει. Η ΝΔ εφαρμόζει την «ανοσία της αγέλης». Μας λέει ξεκάθαρα ότι όλοι θα νοσήσουμε. Όποιος ζήσει, έζησε.

Και όχι, το εμβόλιο μόνο του, δεν αποτελεί πανάκεια, ιδιαίτερα, όταν η ΝΔ έχει αφήσει το Ε.Σ.Υ. με λιγότερους υγειονομικούς από όσους είχε στις τάξεις του το 2019.

Και για έναν επιπρόσθετο λόγο.

Όλοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Ακόμη και στους τριπλά εμβολιασμένους υπάρχει ένα ποσοστό που μπορεί να καταλήξει σε ΜΕΘ ή και ακόμη χειρότερα.

Έχει υπολογίσει ο Πρωθυπουργός τον αριθμό των ενδεχόμενων θανάτων αν νοσήσει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού πληθυσμού; Προφανώς και έχει. Απλά δεν τον ενδιαφέρει.

Ίσως η επιλογή αυτή να είναι το αποτέλεσμα ότι οι κυβερνώντες έχασαν τον έλεγχο της πανδημίας και επενδύουν στην ηπιότερη νόσηση της μετάλλαξης όμικρον.

Μια κυβέρνηση όμως που επενδύει εις βάρος της δημόσιας υγείας είναι επικίνδυνη και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε

Δημήτρης Σακελλάρης, εκπαιδευτικός, μέλος της Κ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

 Newsbomb.gr.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: