6 Ιανουαρίου 2022

Ντολτσό: Η Παλιά Πόλη κόσμημα, για την ρομαντική πόλη της Καστοριάς

 


Όποιος έχει επισκεφτεί την Καστοριά έστω και μία φορά, γνωρίζει πολύ καλά ότι εκτός από τη μελαγχολική και άκρως ονειρική λίμνη Ορεστιάδα, που αποτελεί και το σημείο αναφοράς για την «αρχόντισσα» της Μακεδονίας, η Καστοριά διαθέτει και μια παλιά πόλη κόσμημα, το Ντολτσό. Μια βόλτα στα πέτρινα σοκάκια του είναι αρκετή για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο, με τα εντυπωσιακά κτίρια χαρακτηριστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής να συγκεντρώνουν τα βλέμματα όλων πάνω τους.

Ντολτσό: Η Παλιά Πόλη κόσμημα, για την ρομαντική πόλη της Καστοριάς

Η Παλιά Πόλη της Καστοριάς συναντάται σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη, ενώ αποτελεί και ένα από τα πιο καλά κρυμμένα σημεία της πόλης που ξυπνά μνήμες από τα παλιά, δημιουργώντας μια γλυκιά νοσταλγία στον επισκέπτη. Πρόκειται για μία από τις δύο πιο γραφικές γειτονιές της Καστοριάς -η άλλη είναι το Απόζαρι– με πέτρινα δρομάκια, εντυπωσιακά διατηρητέα αρχοντικά χαρακτηριστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και όμορφα διαμορφωμένους ξενώνες που κλέβουν τις εντυπώσεις και «ανταγωνίζονται» σε ομορφιά και νοσταλγία την λίμνη Ορεστιάδα.

Στην περιοχή αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κειμήλια των Αγωνιστών Μακεδονομάχων. Επίσης, εδώ βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο που ταξιδεύει σε παλιότερες εποχές και δίνει στους επισκέπτες του μια γεύση από το πώς ζούσαν κάποτε οι ντόπιοι.

Παραλίμνια βόλτα στη λίμνη της Καστοριάς

Το πιο διάσημο «στολίδι» της πόλης, η λίμνη Ορεστιάδα, στην ουσία είναι ένας υδάτινος τόπος φυσικής ομορφιάς σε μια φυσική λεκάνη που «αγκαλιάζεται» από βουνά. Πρόκειται για την ενδέκατη σε μέγεθος λίμνη της χώρας, η οποία συναντάται σε υψόμετρο 630 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο γύρος της λίμνης με τα πόδια, με τις πυκνές οξιές και τα θεόρατα πλατάνια να δημιουργούν ένα άκρως απόκοσμο σκηνικό, στις εμπειρίες που σίγουρα αξίζει να ζήσει ο επισκέπτης της πόλης. Πελεκάνοι και πάπιες «παίζουν» με τα νερά της λίμνης, την ώρα που οι ψαράδες κωπηλατούν όρθιοι τις βάρκες τους.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πλούσια λίμνη σε αλιεύματα, ενώ στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Τα νερά της λίμνης περιβρέχουν την πόλη της Καστοριάς και φυσικά αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της, χαρίζοντας μαγευτικές εικόνες στον επισκέπτη. Ένας καθρέφτης που απλώνεται στην πόλη και δημιουργεί μυστηριακά σκηνικά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

TAGS

Δεν υπάρχουν σχόλια: