11 Ιανουαρίου 2022

Στο τραπέζι νέο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής


 Την ομπρέλα των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και επαγγελματίες που στροβιλίζονται στη δίνη της παραλλαγής Ομικρον ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση. Η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει την επέκταση του μέτρου των αναστολών και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων της εστίασης πέραν εκείνων που διαθέτουν μουσική και για τα οποία τρέχουν ήδη οι αναστολές συμβάσεων, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο της παράτασης του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν έμφαση στην αναπλήρωση των απωλειών στα έσοδα των επιχειρήσεων ειδικά στον κλάδο της εστίασης, ενώ αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα αντιστροφή της καμπύλης της παραλλαγής Ομικρον, η βεντάλια των ενισχύσεων να ανοίξει και για εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων σε περίπτωση που συνεχιστεί με τους ίδιους ραγδαίους ρυθμούς η εξάπλωση των μολύνσεων προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  1. Μεγαλύτερο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των ζημιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Με τα σημερινά δεδομένα το «κούρεμα» φθάνει το 75% καθώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25% της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3% και το 33% θα επιστρέψουν το 50%. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης από τις 60 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των δανείων έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου του 2022 αντί τις 31 Ιανουαρίου που προβλέπονταν αρχικά. Επίσης εξετάζεται μεγαλύτερη από 15% έκπτωση επί του ποσού της επιστροφής ή και νέα παράταση πέραν της 31ης Μαρτίου του 2022 για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.
  2. Επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας από 820.000 οφειλέτες. Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή των 72 με επιτόκιο 2,5% παρατάθηκε έως τις 26 Ιανουαρίου 2022 από τις 31 Δεκεμβρίου που έληγε κανονικά. Το πιθανότερο είναι να δοθεί ανάσα πάνω από ένα μήνα ενώ οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν πάγωμα των πληρωμών έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Η ρύθμιση προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ για οφειλές συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή 50 ευρώ για οφειλές συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.
  3. «Επιστράτευση» χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα για παροχή φθηνών κεφαλαίων κίνησης με διαδικασίες εξπρές σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι πλήρη και καθαρή εικόνα θα υπάρξει στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου οπότε και αφού σταθμιστούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν και τι είδους μέτρα θα ενεργοποιηθούν. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για οριζόντιες παρεμβάσεις και οι τυχόν ενισχύσεις θα αφορούν ταμειακές ανάσες και κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας. Στο επίκεντρο, όπως φάνηκε άλλωστε και από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα από το νέο κύμα της πανδημίας.

Αιτήματα

Πάντως, το τελευταίο διάστημα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κατακλύζονται από αιτήματα φορέων της αγοράς, κυρίως από τους χώρους της διασκέδασης και της εστίασης, για νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα χρεοκοπίας λόγω της πτώσης του τζίρου. Πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση ασκούν και τα Επιμελητήρια.

Ο βασικός κορμός των αιτημάτων περιλαμβάνει διεύρυνση της περιμέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας με χορήγηση του ειδικού επιδόματος όχι μόνο σε εργαζομένους αλλά και σε επαγγελματίες, επιδότηση του ενοικίου για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, αναστολή τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με ταυτόχρονη παράταση της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης για τα κορωνοχρέη που κανονικά εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου.

Σε αυτή τη φάση, προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο έχει η ενεργοποίηση προγραμμάτων για επαγγελματίες και μικρομεσαίους που χρηματοδοτούνται με κοινοτικούς πόρους και δεν αυξάνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις. Επιπρόσθετα σημαντική χείρα βοηθείας, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου, δίνουν η παράταση της ισχύος του προγράμματος της επιδότησης των παγίων δαπανών με την εξαργύρωση των κρατικών κουπονιών για την εξόφληση χρεών στο Δημόσιο έως και τις 30 Ιουνίου 2022, όπως και η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Μάρτιο του 2022 που δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστος σε επιχειρήσεις με σημαντική μείωση τζίρου, μέσω της κάλυψης από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων.

Ακολουθήστε τον ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: