2 Ιανουαρίου 2022

Χειμερινοί προορισμοί: Τρία παραλίμνια χωριά σκέτο όνειρο

 Έχουμε συνδυάσει τους χειμερινούς προορισμούς με ορεινά χωριά και οικισμούς χτισμένους σε πλαγιές των υπέροχων ορεινών όγκων της χώρας. Ωστόσο, στους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας συγκαταλέγονται και παραλίμνια χωριά για μια απόδραση απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης.

Ψαράδες, Πρέσπες

Ψαράδες, Πρέσπα

Στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, το λεγόμενο τριεθνές, οι Ψαράδες αποτελούν την τελευταία στάση που κάνει κανείς όταν επισκεφτεί τις Πρέσπες. Η εμπειρία που βιώνει ο επισκέπτης στους Ψαράδες είναι μοναδική, με τα πάντα εδώ μέσα από την απλότητά τους, να θυμίζουν στον καθένα ξεχωριστά όλα εκείνα τα πράγματα και τις αυθεντικές εμπειρίες με τις οποίες έμαθε να ζει χωρίς… Ανακηρυγμένο ως παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται υπό καθεστώς σχετικής προστασίας ως προς την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, το χωριό διαθέτει πέτρινα και πλινθόκτιστα σπίτια, χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ναός της Παναγίας που χρονολογείται από το 19ο αιώνα. Από τις στιγμές που σίγουρα αποτελούν εμπειρία ζωής για τους επισκέπτες των Ψαράδων η βαρκάδα στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας. Μια σπάνια εμπειρία, η περιήγηση στα υδάτινα σύνορα των τριών κρατών -Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία- σίγουρα γοητεύει.

Νεοχώρι, Λίμνη Πλαστήρα

Νεοχώρι, Λίμνη Πλαστήρα

Συνολικά δεκαοχτώ χωριά «αγκαλιάζουν» τη Λίμνη Πλαστήρα, με το καθένα από αυτά -πιο χαμηλών τόνων ή πιο τουριστικά- να προσφέρει και μια διαφορετική εμπειρία στους επισκέπτες του. Ωστόσο, το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο είναι το Νεοχώρι, το οποίο προσφέρει απρόσκοπτη, πανοραμική θέα στη λίμνη. Εδώ συναντά κανείς ζεστούς ξενώνες αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές λιχουδιές. Σημείο αναφοράς του χωριού, εκτός από την θέα στη λίμνη, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία εσωτερικά κοσμείται με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 16ο και 17ο αιώνα. Επίσης, δημοφιλή χωριά γύρω από την Λίμνη Πλαστήρα αποτελούν και τα Καλύβια Πεζούλας αλλά και η Νεράιδα. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της λίμνης συγκαταλέγονται ο Νερόμυλος Ανθοχωρίου, το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη και η Μονή Κορώνας.

Άρνισσα, Λίμνη Βεγορίτιδα

Άρνισσα, Λίμνη Βεγορίτιδα

Στις όχθες της Λίμνης Βεγορίτιδας συναντώνται δύο οικισμοί, η κοινότητα της Άρνισσας και ο Άγιος Παντελεήμονας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή συναντώνται και άλλα αξιόλογα χωριά όπως το Φαράγγι, η Δροσιά, το Μανιάκι, η Βέγορα, η Περαία, η Ξανθόγεια και ο Άγιος Αθανάσιος. Η Άρνισσα, σε απόσταση 20 χλμ. από την Έδεσσα στις βορειοδυτικές όχθες της λίμνης, χτισμένη σε υψόμετρο 560 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Βόρας έχει το πλεονέκτημα της διττής «προσωπικότητας». Από τη μία, λοιπόν, έχει το όρος Βόρας που της προσδίδει άγρια και επιβλητική ομορφιά και από την άλλη το τοπίο της λίμνης που αποπνέει απίστευτη γαλήνη και ηρεμία.

 .newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: