9 Ιανουαρίου 2022

Πινακάτες: Το χωριό-έκπληξη στο κεντρικό Πήλιο

Πέτρινα κτίσματα στους Πινακάτες στο Πήλιο

Περιποιημένα και καλοδιατηρημένα παλιά αρχοντικά και μικρότερα λαϊκά σπίτια, αλλά εξίσου προσεγμένα, μαζί με τα πέτρινα καλντερίμια και το καταπράσινο φυσικό τοπίο του Πηλίου συνθέτουν την γοητευτική εικόνα του ανέγγιχτου ακόμα από τον μαζικό τουρισμό παραδοσιακού χωριού.

Χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά του βουνού των Κενταύρων, διαθέτει όμορφες γωνιές που αξίζει κανείς να εξερευνήσει. Ανάμεσά τους η μικρή πλατεία του χωριού με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, όπου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου με την εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη του 1894. Σε αυτή, μάλιστα, στρώνουν τα τραπέζια τους οι παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού για να γευτούν οι επισκέπτες τους νόστιμες, τοπικές λιχουδιές.

Στη σκιά των γειτονικών και δημοφιλέστερων Μηλιών και Βυζίτσας, οι Πινακάτες μέχρι το 2000, όταν ανοίχθηκε ο δρόμος για την Βυζίτσα, ήταν προσβάσιμες μόνο μέσω του Αγίου Γεωργίου Νηλειάς, γι’ αυτό και παρέμειναν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Το όνομα τους οφείλεται στους πρώτους κατοίκους των Πινακάτων, οι οποίοι ονομάζονταν «πινακάς», δηλαδή κατασκευαστής ξύλινων ή πήλινων πιάτων, τα οποία στην τοπική διάλεκτο αποκαλούνταν «πινάκια». Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι ρίζες του χωριού φαίνεται να κρατούν από πολύ παλιά, καθώς αναφέρεται ήδη από το 1791 στη «Γεωγραφία Νεωτερική περί της Ελλάδας» ως οικισμός με περίπου 100 σπίτια.

 newsbeast.gr

Χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική στους Πινακάτες στο Πήλιο

Εκκλησία στους Πινακάτες στο Πήλιο

Άποψη από το χωριό Πινακάτες στο Πήλιο

Γραφική γωνιά στους Πινακάτες στο Πήλιο

Δύση του ήλιους στους Πινακάτες στο Πήλιο

Πέτρινο κτίριο και θέα από τους Πινακάτες στο Πήλιο

Χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική στους Πινακάτες στο Πήλιο

Εκκλησία στους Πινακάτες στο Πήλιο

Γραφική γωνιά στους Πινακάτες στο Πήλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: