6 Ιανουαρίου 2022

Οι επιστήμονες βρήκαν τι είναι αυτό που σε κάνει και φλερτάρεις


Το στερεότυπο θέλει τους άντρες να έλκονται από την εμφάνιση και τις γυναίκες από τη συναισθηματική επικοινωνία, όμως μια μελέτη έρχεται να το καταρρίψει.
Σύμφωνα με έρευνα του Dr Stephen Whyte τα χαρακτηριστικά εκείνα που μας έλκουν στους ερωτικούς συντρόφους αλλάζει ανάλογα με την ηλικία που βρισκόμαστε. Η εμφάνιση παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή συντρόφου και στα δύο φύλα όταν αυτά βρίσκονται στο peak της αναπαραγωγικής τους ηλικίας. Ένα στοιχείο που χάνει τη σημασία του όσο μεγαλώνουμε, οπότε αναζητούμε περισσότερο την προσωπικότητα.

Το κίνητρο κάποιου για να φλερτάρει στα 20 του προκύπτει από τα αναπαραγωγικά ένστικτα, γι’αυτό και η εμφάνιση παίζει καθοριστικό ρόλο. Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το Queensland University of Technology ανέλυσαν διεξοδικά, ανά ηλικιακή ομάδα το πως μεταβάλλεται η εκτίμηση της εμφάνισης.

  Για την έρευνα πήραν απαντήσεις από ένα αρκετά μεγάλο δείγμα Αυστραλών ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε 9 χαρακατηριστικά που συνδέονυαι με τη σεξουαλική επιθυμία: ηλικία, εμφάνιση, φυσική κατάσταση, ευφυΐα, μόρφωση, εισόδημα, εμπιστοσύνη, ανοιχτότητα και συναισθηματική σύνδεση.

Κλήθηκαν να ιεραρχήσουν κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά ανάλογα με το πόσο σημαντικά τα θεωρούν βάζοντας βαθμολογία από το 0 μέχρι το 100.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πράγματι οι άντρες ιεραρχούν πολύ ψηλά την εμφάνιση και τη σωματοδομή και οι γυναίκες βάζουν πολύ ψηλά τη μόρφωση και την ευφυΐα. Το χρήμα παίζει πολύ χαμηλά και στα δύο φύλα ενώ εντύπωση κάνει το γεγονός ότι οι άντρες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον ανοιχτό χαρακτήρα.

    Όσο μεγαλώνουν και τα δύο φύλα οι απόψεις φαίνεται να συγκλίνουν με τον ανοιχτό χαρακτήρα και την εμπιστοσύνη να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με τον Dr Whyte αυτό είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι τα στερεότυπα που αφορούν τα δύο φύλα αρχίζουν και ατονούν. Είναι σημάδι εξέλιξης ότι όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι έλκονται από τα ίδια πράγματα. Το λάθος που έκαναν οι ερευνητές τα προηγούμενα χρόνια και συντηρούσαν με τα ευρήματά τους τα στερεότυπα ήταν ότι ρωτούσαν για το σεξ μόνο τις νεαρές ηλικίες αγνοώντας τους 35+.

Η πιο ολοκληρωμένη ηλικιακά μελέτη της σεξουαλικής ζωής των ανθρώπων θα αρχίσει σταδιακά να δείχνει όχι μόνο τις πραγματικές διαστάσεις γύρω από το σεξ, αλλά θα ρίξει και τα όποια στεγανά καθυστερούσαν την εκφραση της εξέλιξης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: