27 Ιανουαρίου 2022

Γ. Παπανδρέου: Το Ολοκαύτωμα δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε κατ’ επίφαση "πολιτισμένες κοινωνίες"


 Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, τονίζει: «Το "δεν ξεχνώ", δεν αρκεί. Το Ολοκαύτωμα δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε κατ' επίφαση "πολιτισμένες κοινωνίες"».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η ιστορία του Ολοκαυτώματος πρέπει να διδάσκεται στις νεότερες γενιές, γιατί όπως ανέφερε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο εύθραυστες είναι οι αξίες μας και οι δημοκρατικοί θεσμοί.

«Το "αυγό του φιδιού" επωάζεται κοντά μας κάθε μέρα. Το σημερινό μήνυμα μας καλεί να μην σιωπούμε. Γιατί η ιστορία μας έδειξε τις συνέπειες της σιωπής», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι η σημερινή Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, εμπεριέχει πολλαπλά μηνύματα ειδικά για την τωρινή εποχή, όπου αυξάνεται ο αντισημιτισμός, όπως και οι προσπάθειες αλλοίωσης των ιστορικών γεγονότων.

«Οι φρικαλεότητες των ναζί είχαν ως αποτέλεσμα την εξολόθρευση 6 εκατομμυρίων Εβραίων και τον αφανισμό της συντριπτικής πλειονότητας του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας», επισημαίνει.

«Ο ναζισμός, η αντίληψη του φασισμού, στοχεύει στη συστηματική καλλιέργεια μίσους εναντίον όσων ανήκουν σε διαφορετικές εθνότητες, θρησκευτικές κοινότητες ή έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό» κατέληξε.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: