10 Ιανουαρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις αποδράσεις σε κοντινούς ορεινούς προορισμούς

 Σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη ανακαλύπτει κανείς ορεινούς προορισμούς του ονείρου, που ενδείκνυνται για χειμερινές εξορμήσεις. Εικόνες γεμάτες γραφικότητα με φόντο το φυσικό πλούτο που ξεχωρίζει στην κάθε περιοχή ξεχωριστά, αποτελούν δέλεαρ για μια απολαυστική εξόρμηση.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Καϊμακτσαλάν

poster
  
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit
Γραφικό σοκάκι στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο

Το γραφικό χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, στα ορεινά του νομού Πέλλας, σε απόσταση 33 χλμ. από την Έδεσσα και σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στους πρόποδες του όρους Βόρας, έχει συνδυάσει άρρηκτα το όνομά του με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός από το 1992, διαθέτει παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, από πελεκητή πέτρα, εντυπωσιακές αναπαλαιωμένες κατοικίες, πέτρινα σοκάκια, γραφικά μαγαζάκια, παραδοσιακοί ξενώνες και οικογενειακές ταβέρνες στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού η εκκλησία της Αναλήψεως που χρονολογείται από τα τέλη του 1700

.Παλαιός Παντελεήμονας, Όλυμπος

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής ο Παλαιός Παντελεήμονας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον Όλυμπο. Παραδομένος στην «αγκαλιά» του βουνού των Θεών, αρνείται κάθε τι μοντέρνο (δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτοκίνητα) και παραμένει πιστός στην παραδοσιακή του μορφή, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα σπίτια και τις γραφικές πλατεΐτσες. Στα σημεία αναφοράς του η πανοραμική θέα στις ακτές της Νότιας Πιερίας, το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα αλλά και το Θερμαϊκό κόλπο στη Θεσσαλονίκη.

Παρθενώνας, Χαλκιδική

Ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα σε υψόμετρο 350 μέτρων και μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, συνδυάζει ιδανικά το «πακέτο» βουνό με θάλασσα. Το χωριό κόσμημα της Σιθωνίας, του δευτέρου «ποδιού» της Χαλκιδικής είναι ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά στην ευρύτερη περιοχή με μια ιστορία η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, που αν και κάποτε ερήμωσε, την δεκαετία του ’80 άρχισε και πάλι να ακμάζει και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των αυθεντικών εμπειριών. Η εκπληκτική θέα στον Τορωναίο κόλπο και το καταπράσινο φυσικό σκηνικό του βουνού Ίταμου συνθέτουν το υπέροχο φωτογραφικό παζλ του Παρθενώνα.

Νάουσα, Ημαθία

Η Νάουσα, η μοναδική ηρωική πόλη της Ελλάδας, βρίσκεται στο νομό Ημαθίας χτισμένη στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού ορεινού όγκου του Βερμίου, σε απόσταση 45′ με το αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη, και αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση απόδρασης. Οι παραδοσιακές γειτονιές με το ιδιαίτερο χρώμα θα σας μαγέψουν, ενώ οι θαυμάσιες εξοχές που απλώνονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη θα σας αποκαλύψουν ομορφιές απερίγραπτες.

Το όνομά της άρρηκτα συνδεδεμένο με το κόκκινο κρασί της το οποίο παράγεται από την ποικιλία ξινόμαυρο και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της μικρής πόλης και το εκπληκτικό άλσος του Αγίου Νικολάου, που στην κυριολεξία μοιάζει με επίγειο παράδεισ

 .newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: