4 Ιανουαρίου 2022

Νέα ΚΥΑ: Με θετικό rapid test παίρνουν πιστοποιητικό και άδεια οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι



Μέσα στην ημέρα θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ η οποία θα «λύσει» το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με το ποιο τεστ, rapid ή PCR test, απαιτείται για να πιστοποιήσει ένας εργαζόμενος ότι νόσησε με κορωνοϊό, ώστε να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης αλλά και να δικαιούται πενθήμερη άδεια.


Πρόσφατα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξαιτίας και του… συνωστισμού στα διαγνωστικά κέντρα, είχε πει ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν PCR test για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης (και άρα να απουσιάσουν από τη δουλειά τους αφού μπαίνουν καραντίνα) αλλά ένα απλό rapid test.

Όμως στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν υπήρχε αυτή η επιλογή. Και αυτό το «κενό» θα λύσει η νέα ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα και όμως ανέφερε επίσημη πηγή του υπουργείου Υγείας στο newsit.gr, θα προβλέπει ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν με ένα απλό rapid test όχι μόνο να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης αλλά και να μπορούν να πάρουν την 5ημερη άδεια από τη δουλειά τους, δηλαδή θα γίνεται δεκτό από τους εργοδότες και δεν θα απαιτείται PCR όπως μέχρι τώρα.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ταυτόχρονα έρχονται και αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μέχρι τώρα, για να εκδοθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού απαιτείται να περάσουν 30 μέρες από το θετικό PCR test. Ο χρόνος αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ο χρόνος αυτός θα μειωθεί στις 15 μέρες.


Άρα, από το θετικό τεστ έως την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης θα χρειαστεί να περάσουν 15 μέρες και αυτό έρχεται μετά την απόφαση να μειωθεί στις πέντε μέρες η περίοδος καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς εμβολιασμένους.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και μια ρύθμιση για την αναστολή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πολίτες που νοσούν από κορωνοϊό. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθώς δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό θα απενεργοποιείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ και τεχνικά είναι μια περίπλοκη διαδικασία.


thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια: