27 Φεβρουαρίου 2022

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της 144ης Επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878

 Δήμος Δίου-Ολύμπου: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της 144ης Επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878 με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου


Κορυφώθηκαν την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 144ης Επανάστασης του Ολύμπου του 1878. 

Στην καθιερωμένη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Γεώργιος.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο Ηρώων του Λιτοχώρου. Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η επανάσταση που εκδηλώθηκε το 1878 στο Λιτόχωρο τόνωσε το ηθικό των σκλαβωμένων Ελλήνων του Ολύμπου, έθεσε τις βάσεις για την προσάρτηση της Θεσσαλίας στον εθνικό κορμό και κράτησε ζωντανό το αγωνιστικό φρόνημα των Μακεδόνων.
Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των φλογερών αγωνιστών και των εθελοντών στρατιωτικών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης, όπως και τους αμάχους που σφαγιάστηκαν στο Λιτόχωρο, τη Ραψάνη και τα κοντινά χωριά από τα οθωμανικά στρατεύματα. Ο ηρωικός αγώνας και η θυσία τους αποτελεί πηγή έμπνευσης και διαχρονικό παράδειγμα πίστης και αγάπης για την πατρίδα».

Λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν από το πρωί της Κυριακής ακυρώθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Ακολούθησε παράθεση επίσημου γεύματος προς τιμή της Προέδρου της Δημοκρατίας σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Πλάκα Λιτοχώρου.

Τις εκδηλώσεις τις Κυριακής παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Πιερίας Σάββας Χιονίδης, ως εκπρόσωπος της Βουλής, οι βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και Μπέττυ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878 ξεκίνησαν το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, με την επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Κέντρο Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, το ορειβατικό καταφύγιο «Σταυρός» και τη μονάδα παραγωγής ακτινιδίων «Ζεύς Ακτινίδια Α.Ε.» στην Καρίτσα. Ακολούθησε εκδήλωση στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου με την τελετή ανακήρυξης της Προέδρου της Δημοκρατίας ως Επίτιμη Δημότη του Δήμου Δίου-Ολύμπου, παρουσίαση από τον καθηγητή ΑΠΘ Ιωάννη Κυρίτση με θέμα «Η προσέγγιση της έννοιας της ελευθερίας μέσα από το αρχειακό υλικό της Επανάστασης του Ολύμπου», ενώ η εκδήλωση του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με ερμηνεία τραγουδιών από μουσικό σύνολο υπό την επίβλεψη του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: