15 Φεβρουαρίου 2022

Σαν σήμερα 15 Φεβρουαρίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

399 π.Χ….. Ο φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάζεται να πιει το κώνειο, επειδή «εισήγαγε καινά δαιμόνια» στην Αθηναίων Πολιτεία.

360…. Εγκαινιάζεται ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνστάντιο. Στην τελετή μιλούν ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός.

 1637….ανεβαίνει στο θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ο Φερδινάνδος Γ.

1898…. Ξεκινά ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος με αφορμή την ανατίναξη του θωρηκτού των ΗΠΑ “Μέιν”, στο λιμάνι της Αβάνας, στην ισπανοκρατούμενη Κούβα.

1902…. Στη Γερμανία, εγκαινιάζεται το μετρό του Βερολίνου.

 1911….στην Ελλάδα, ο εισηγητής της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, εισηγείται τα 17 πρώτα άρθρα του νέου Συντάγματος, με βάση σχετική έκθεση της Επιτροπής.

1922….η Χάγη γίνεται η έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου.

1923….οι Σύμμαχοι αποφασίζουν να αποσύρουν τα πολεμικά πλοία τους από τη Σμύρνη.

1936…. Ο Χίτλερ ανακοινώνει τη δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου». Πρόκειται για τον δημοφιλέστατο έως και σήμερα Σκαραβαίο της Volkswagen.

1961…. Ολόκληρη η αμερικανική ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ χάνει τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν το Μπόινγκ 707, στο οποίο επέβαινε, συντρίβεται στο Βέλγιο.

1962….αρχιεπίσκοπος Αθηνών εκλέγεται ο μητροπολίτης Καβάλας, Χρυσόστομος.

1965…. Ενα κόκκινο και άσπρο φύλλο του σφένδαμου γίνεται σύμβολο της σημαίας του Καναδά, αντικαθιστώντας το Κόκκινο Λάβαρο.

 1971….καταργούνται οι λαϊκές αγορές της Κυριακής, έπειτα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

1992…. Δύο ισπανοί ξεκινώντας από την Ισπανία και καταλήγοντας στην Βενεζουέλα ολοκληρώνουν την πρώτη διάπτηση του Ατλαντικού με αερόστατο.

 1996….το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο επιρρίπτει σαφέστατα την ευθύνη της κρίσης των Ιμίων στην τουρκική πλευρά.

1999…. Ο ηγέτης του κουρδικού PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φεύγει από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, αλλά συλλαμβάνεται από Κενυάτες αστυνομικούς και παραδίδεται στους Τούρκους διώκτες του.

Γεννήσεις

Σαν σήμερα το 1564 γεννήθηκε ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία.

1710….γεννιέται ο Λουδοβίκος ΙΕ, βασιλιάς της Γαλλίας, που είπε το “μετά από μένα η καταστροφή…”.

1812….γεννιέται ο Τσαρλς Λουί Τίφανι, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας κοσμημάτων.

1835….γεννιέται ο Δημήτριος Βικέλας, ποιητής και πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Θάνατοι

1905….πεθαίνει στην Ιντιάνα των ΗΠΑ ο Λιου Ουάλας, συγγραφέας του “Μπεν Χουρ”, σε ηλικία 71 ετών,

1932….πεθαίνει ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου, διπλωμάτης, νομικός και εθνικός ευεργέτης. Με τα χρήματα που άφησε στη διαθήκη του χτίστηκε το Καυταντζόγλειο στη Θεσσαλονίκη

το 1965 πέθανε ο αμερικανός τραγουδιστής, Νατ Κινγκ Κόουλ.

1988….Πεθαίνει  ο φυσικός Ρίτσαρντ Φέινμαν, που ασχολήθηκε εκτενώς με την κβαντική ηλεκτροδυναμική.

 //emvolos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: