20 Φεβρουαρίου 2022

Σταύρος Καλαφάτης εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στην Επιμνημόσυνη Δέηση για την Επέτειο ομαδικής εκτέλεσης 43 Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς στην Κατερίνη


Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στην Επιμνημόσυνη Δέηση για την Επέτειο ομαδικής εκτέλεσης 43 Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς στην Κατερίνη


Στ. Καλαφάτης:
«Κανένας δεν δικαιούται να ξεχνά τι σημαίνει ναζισμός, φασισμός, ολοκληρωτισμός»

Στην Επιμνημόσυνη Δέηση η οποία τελέστηκε στο πλαίσιο της θλιβερής επετείου για την ομαδική εκτέλεση 43 Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης, παρέστη, σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

«Μακεδόνισσες και Μακεδόνες

Είναι πολλές οι στιγμές που οι Έλληνες υποκλινόμαστε στη θυσία προγόνων μας για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μια τέτοια μέρα είναι κι αυτή. 

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των 43 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές τον Φεβρουάριο του 1943. Τιμούμε τη θυσία και τις αξίες που ανέδειξαν με το βαρύτερο ανθρώπινο τίμημα. Μαρτύρησαν στα χέρια των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, στέλνοντας παντού μήνυμα αντίστασης κι αγώνα. 

Μόνο δέος και συγκλονισμό μπορεί να προκαλεί η ομαδική εκτέλεσή τους, σ΄αυτόν εδώ τον τόπο, με πρώτο τον αείμνηστο Δήμαρχο Κατερίνης, Αιμίλιο Ξανθόπουλο. Και είναι χρέος απέναντί τους, αλλά και σε αυτούς που έρχονται, να μην ξεχνάμε. Διότι λαοί που χάνουν την επαφή με την ιστορία τους, διακινδυνεύουν το μέλλον τους. Διότι, όπως γράφει ο Σεφέρης, «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Αλλά και διότι κανένας πια όπου κι αν ζει δεν μπορεί και δεν δικαιούται να ξεχνά τι σημαίνει ναζισμός, φασισμός, ολοκληρωτισμός. Δεν δικαιούται παρά να συντάσσεται με την κραυγή της Ιστορίας «ποτέ ξανά».

Τιμούμε ταυτόχρονα, σήμερα, τις αρχές και τις αξίες που μας εμπνέουν. Που τονώνουν τη βούληση και μεγεθύνουν τη δύναμή μας απέναντι σε εξωτερικές προκλήσεις, απειλές και διεκδικήσεις. Που εμπνέουν και χαλυβδώνουν την απόφασή μας να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές που ορίζουν τα δίκαια και τα δικαιώματα του Ελληνισμού.

Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της γειτονιάς μας. Η απάντηση, όμως, απέναντι σε αυθαίρετες διεκδικήσεις, απέναντι σε όσους ανόητα εκτοξεύουν απειλές και επιβουλεύονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, δόθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και επαναλαμβάνεται ξεκάθαρα: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όπου χρειαστεί, με όποιον τρόπο χρειαστεί για την προστασία της κυριαρχίας και των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας.

Επιμένουμε αταλάντευτα στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες. Ενισχύουμε και διευρύνουμε τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας. Ενδυναμώνουμε την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων μας με σύγχρονο εξοπλισμό και περηφανευόμαστε για το ανθρώπινο δυναμικό τους. 

Η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ. Μια χώρα με περηφάνια και εθνική αυτοπεποίθηση. Μια χώρα που διδάσκεται από το παρελθόν και προχωρά μπροστά με σίγουρα και στέρεα βήματα. Μια Πατρίδα που θέλουμε να υπηρετούμε με όλες τις δυνάμεις μας. Όλοι οι Έλληνες μαζί.

Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε. Αυτό κατευθύνει τα βήματά μας. Αυτό προφανώς θα ζητούσαν και οι νεκροί που σήμερα τιμούμε. Υποκλινόμαστε στη θυσία κι ακούμε τη φωνή τους. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».

 

 

...


Δεν υπάρχουν σχόλια: