10 Φεβρουαρίου 2022

Γηροκομείο στα Χανιά – Ανατριχίλα από τη δικογραφία: Τάιζαν τους ηλικιωμένους αποφάγια και τους έδιναν ψυχοφάρμακα

 Τα «μαρτύρια» των ηλικιωμένων στο κολαστήριο

Γηροκομείο στα Χανιά – Ανατριχίλα από τη δικογραφία: Τάιζαν τους ηλικιωμένους αποφάγια και τους έδιναν ψυχοφάρμακα

Οργή προκαλούν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στα Χανιά, που είχε μετατραπεί σε «κολαστήριο» για τους ηλικιωμένους. Τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία για τη λειτουργία της δομής προκαλούν ανατριχίλα.

Η υπόθεση απασχολεί τις Αρχές από τον Απρίλιο του 2021 όταν και υπήρξαν καταγγελίες για τις συνθήκες λειτουργίας του γηροκομείου και για θανάτους ηλικιωμένων.

Πληροφορίες του cretalive.gr, αναφέρουν ότι τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του γηροκομείου συμπεριφερόταν απάνθρωπα κατά των τροφίμων ενίοτε και βίαια.

Να σημειωθεί ότι οι επτά για τους οποίους εκτελέστηκαν τα εντάλματα σύλληψης, παραμένουν υπό κράτηση μέχρι την απολογία τους την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στο «μικροσκόπιο» 30 θάνατοι και 8 απόπειρες θανάτωσης

Η δικογραφία εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, όμως από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι, όμως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν κατέστη εφικτό η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης.  Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται ακόμα ότι κατά το χρονικό διάστημα της 12ετούς δράσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος εκατομμυρίων ευρώ.

Γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά

Τους τάιζαν αποφάγια και τους έδιναν – Ανύπαρκτη η καθαριότητα

Οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας που ήταν βασανιστήριο για τους ηλικιωμένους, πραγματικά σοκάρουν. Όπως γράφει η τοπική ιστοσελίδα, καθημερινά έδιναν στους ηλικιωμένους ελάχιστη, έως ανύπαρκτη τροφή, κακής ποιότητας και σε ελάχιστον χρόνο, που ενίοτε πνίγονταν. Αναφέρεται ότι με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κ.λ.π. για την σίτιση των φιλοξενουμένων φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για την σίτιση εκάστου ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ. Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό. Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.

Σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, πολύ αραιά τούς έπλυναν και τους καθάριζαν, χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κλπ, ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες.

Επίσης, αποδίδεται στους κατηγορούμενους ότι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, στα χέρια και στα πόδια. Ακόμα φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητα τους.

Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειες τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Γηροκομείο κολαστήριο στα Χανιά

Η ανακοίνωση της αστυνομίας – Δικογραφία και σε βάρος άλλων 29 ατόμων

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. εκτός των επτά που συνελήφθησαν, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 29 ακόμα ατόμων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατηγορούνται για κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης , Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Παράλληλα βρεθήκαν και κατασχεθήκαν το χρηματικό ποσό 105.000 ευρώ και κοσμήματα ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα

Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Συνελήφθησαν, σήμερα (09.02.2022) το πρωί στα Χανιά, κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης κ. Ανακριτή Χανίων που εκδόθηκαν την 04.02.2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, επτά (7) ημεδαποί (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, κατόπιν πολύμηνης ,πολυσχιδούς και εμπεριστατωμένης αστυνομικής προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, η οποία αφορούσε στη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων ατόμων που φιλοξενούνταν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε περιοχή του Δήμου Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 05-05-2009 έως 05-05-2021, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36 ημεδαπών και αλλοδαπού η οποία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Εν συνεχεία την 04.02.2022 εκδόθηκαν από κ. Ανακριτή Χανίων τα σχετικά εντάλματα σύλληψης σε εκτέλεση των οποίων αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα (09.02.2022) 7 ημεδαπούς (3 άνδρες και 4 γυναίκες).

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα”.

 newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: