18 Φεβρουαρίου 2022

Μέτρα: Όλα όσα αλλάζουν στην καθημερινότητά μας από το Σάββατο – Πόσο μακριά είμαστε από την πλήρη άρση τους;

Φρένο στα σενάρια περί πλήρης άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, στο αμέσως προσεχές διάστημα, βάζει η Βάνα Παπαευαγγέλου, διαμηνύοντας ότι περνάμε πλέον σε μία φάση, κατά την οποία θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, καθώς αυτός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Προειδοποίησε, εξάλλου, για το ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιας νέας παραλλαγής του ιού, που θα μπορούσε να “ανατρέψει ξανά τα δεδομένα”.

Εξηγώντας το σκεπτικό της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, με βάση το οποίο αποφασίστηκε η χαλάρωση κάποιων περιορισμών, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημείωσε ότι τα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα “μας δείχνουν ότι το πανδημικό κύμα της ‘Όμικρον’ παραμένει σταθερό, με πολλούς συνανθρώπους μας να κολλάνε καθημερινά, αλλά σήμερα πια αρχίζουμε να βλέπουμε μία σαφή αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών. Έτσι, αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή συζήτησε εκ νέου τη δυνατότητα άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων, που αφορούν αποκλειστικά στις δραστηριότητες πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας, με στόχο την σταδιακή επαναφορά στην προ κορονοϊού κατάσταση”.

Σε καμία περίπτωση, υπογράμμισε, αυτό δεν θα πρέπει να μεταφραστεί στο συμπέρασμα ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας. Όμως, συμπλήρωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, “παρατηρώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών σε μία χώρα, όπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί και κατανοώντας τη σημαντική επιβάρυνση όλων μας από τα απαραίτητα μέχρι σήμερα μέτρα, ξεκινάμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα να αίρουμε ή να εισηγούμαστε να αρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα σε δραστηριότητες μέτριας επικινδυνότητας και ενώ φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της πανδημίας”.

“Τα αιτήματα απ’ όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, πολλά. Οι εισηγήσεις της Επιτροπής μας κάθε φορά υπαγορεύονται με αίσθημα ευθύνης και ενσυναίσθησης, τόσο των αναγκών αλλά και του κινδύνου διασποράς του ιού”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου για να συμπληρώσει:

“Είναι προφανές ότι περνάμε σε μία φάση όπου θα συνυπάρχουμε με τον ιό, να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, και όπου ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητές στις οποίες θα συμμετέχει, ανάλογα με την ηλικία του, την υγεία του και την παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο σπίτι του. Με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλά και την επιβάρυνση του ΕΣΥ δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αποφάσισαν ήδη την άρση όλων των μέτρων. Παρακολουθούμε την αποκλιμάκωση των δεικτών και ευχόμαστε να μην εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα”.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται να κινείται σύμφωνα με το βασικό σενάριο “και λογικά περιμένουμε περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα καταρχήν για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του”.

Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση αυτή, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, “που είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα συνεχιστεί, είναι και λογικό να θεωρούμε αναλόγως ότι θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας”.

Σταθερή η πορεία της πανδημίας – Πού παρατηρήθηκε αύξηση νέων κρουσμάτων

Σταθερή παραμένει η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κατά την τακτική ενημέρωση. Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση τον τελευταίο μήνα με τον κυλιόμενο μέσο του 7ημέρου να παραμένει σταθερός μεταξύ των 17.000-18.000 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα.

Είπε ακόμη ότι αυτήν την εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση νέων κρουσμάτων σε κάποια νησιά όπως στην Κέα, την Κάρπαθο, τη Θάσο και τη Σύρο καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως σε Ευρυτανία, Κιλκίς και στην περιφερειακή ενότητα Φωκίδας. Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε σε Κέρκυρα, Ξάνθη και Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον και μόλις 2,2% στη Δέλτα, επεσήμανε και συμπλήρωσε και ότι η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά. Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων παρέμεινε σταθερό στο 5,6%.

Παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών με μείωση των νέων εισαγωγών, μείωση του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, μείωση των διασωληνωμένων αλλά και των συνανθρώπων που χάνονται καθημερινά. Επίσης, σημειώθηκε μείωση 13% στις νέες εισαγωγές αλλά και μείωση του φορτίου του εθνικού συστήματος υγείας 5% περίπου. To 90% των νέων εισαγωγών αφορά σε ανθρώπους που νοσούν από παραλλαγή Όμικρον.

Η πληρότητα στην επικράτεια είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις ΜΕΘ Covid.

Οι έρευνες από το Ισραήλ και το Κατάρ

Ακόμη η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι υπάρχουν νέες συνθήκες από την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και αναφέρθηκε σε μελέτη από το Κατάρ που επιβεβαιώνει ότι ενώ παλαιότερα όταν επικρατούσε η Δέλτα, μία προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό μας προστάτευε σε ποσοστό 90% από επαναμόλυνση, σήμερα που έχουμε επικράτηση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον προηγούμενη μόλυνση προστατεύει μόλις κατά 56%.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε μελέτη από το Ισραήλ που παρακολούθησε ασθενείς που είχαν μολυνθεί παλαιότερα από κορονοϊό. Σύμφωνα με την έρευνα όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν επειδή θεωρούσαν ότι η φυσική νόσος τους προστάτευε, είχαν 60%-80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν δεύτερη φορά σε σχέση με αυτούς που είχαν εμβολιαστεί. Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε πριν επικρατήσει η Όμικρον στο Ισραήλ.

Τέλος το πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναμόλυνσης – Οι εξαιρέσεις

Δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναμόλυνσης από κορονοϊό, ξεκαθάρισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Μάλιστα, επεσήμανε ότι αυτό είχε αποφασιστεί από την επιτροπή των ειδικών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική ομάδα ανθρώπων. Προϋπόθεση χορήγησης θα είναι να έχουν εμβολιαστεί ήδη με το μονοδοσικό ή τις δύο δόσεις και να εκκρεμεί η επαναληπτική τους δόση.

“Κατανοούμε αυτό που έχει δημιουργηθεί τώρα για κάποιους ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους, είτε με Johnson & Johnson, είτε με τις δύο δόσεις και τη στιγμή που πάει να εκπνεύσει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού, διότι πρέπει να κάνουν το booster τους, είχαν μια νόσηση και εφόσον είχε προϋπάρξει προηγούμενη νόσηση είναι η δεύτερη λοίμωξη. Ειδικά σε αυτή την ομάδα ασθενών, είναι κάτι καθαρά διοικητικό και θα τους χορηγηθεί πιστοποιητικό επαναμόλυνσης” ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Όποιος έχει κάνει την booster δόση εμβολίου δεν χρειάζεται το πιστοποιητικό νόσησης εάν κολλήσει κορονοιό” κατέληξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

 enikos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: