18 Φεβρουαρίου 2022

Κοσμάς: Το μπαλκόνι της Κυνουρίας

 

Κοσμάς: Το μπαλκόνι της Κυνουρίας


Στολίδι του Κοσμά, η όμορφη πλατεία με τα θεόρατα πλατάνια
Σκαρφαλωμένο στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας, ο Κοσμάς. 

Το αποκαλούμενο μπαλκόνι της Κυνουρίας είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα σε έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια, σε περιοχή με άφθονα τρεχούμενα νερά, πηγές και ρεματιές.

Στολίδια του Κοσμά είναι η όμορφη πλατεία με τα θεόρατα πλατάνια («πιασμένα» σαν σε χορό, σύμφωνα με την επιθυμία εκείνου που τα φύτεψε το 1883), η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τα «λιοντάρια» (τρεις κρήνες-λεοντοκεφαλές), τα πετρόχτιστα σπίτια με την αξιόλογη αρχιτεκτονική, το Λαογραφικό Μουσείο, τα γραφικά ξωκλήσια.

Στην περιοχή του Κοσμά, στη θέση «Καρυά», βρέθηκε το αγαλματίδιο του Μαλεάτη Απόλλωνος, ένα αριστούργημα της λακωνικής χαλκοτεχνίας, που φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι η διαδρομή από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά, με το μοναδικού κάλλους φαράγγι του Δαφνώνα, τη μονή της Έλωνας (ένα από τα γραφικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα της Πελοποννήσου, χτισμένο στο κοίλωμα μιας επιβλητικής κοκκινωπής ορθοπλαγιάς) και τα εκπληκτικής ωραιότητας δάση του Πάρνωνα.

Μια από τις πλέον συναρπαστικές ορεινές διαδρομές της χώρας μας είναι και η διαδρομή από τον Κοσμά προς το οροπέδιο του Πάρνωνα.

Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και το πλούσιο σε εναλλαγές τοπίο στην ευρύτερη περιοχή του Κοσμά κάνουν το ταξίδι πραγματική απόλαυση, τον προορισμό ξεχωριστό.

*Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο, πλην εκείνων στις οποίες απεικονίζεται η μονή Έλωνας, προέρχονται από τον εξαιρετικό διαδικτυακό τόπο www.kosmasarcadia.gr

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: