21 Φεβρουαρίου 2022

Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Κατερίνης. Για το θέμα των ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους της Πιερίας.


 Τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κατερίνης, Νίκου Τσουπέη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, για το θέμα των ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους της Πιερίας.

Ο εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο τη Λαϊκής Συσπείρωσης Κατερίνης, ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και με τέτοιους όρους πρέπει να γίνεται η συζήτηση σε αυτό.
Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη είπε:
 Όλες αυτές οι επιχειρηματικές δράσεις, υπόκεινται σε έναν πολιτικό σχεδιασμό
από την Ε.Ε και τίς κυβερνήσεις που συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την πολιτική, η ΝΔ σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εχθές. Αυτός ο σχεδιασμός λέγεται "πράσινη ανάπτυξη" και με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, τα μεγάλα μονοπώλια προωθούν τη στρατηγική τους, ώστε τεράστια κεφάλαια να βρουν νέο πεδίο κερδοφορίας.
Στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης”, που για το λαό είναι μαύρη, συντελείται η περιβαλλοντική καταστροφή των Πιερίων, με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενδεικτικά είναι τα εξής παραδείγματα:
- Το μεγάλο αρχικό μέγεθος της προβλεπόμενης επένδυσης θα επιδράσει αρνητικά στην τοπική οικονομία (π.χ. στην κτηνοτροφία, στις καλλιέργειες, κ.λπ.).
- Το ποσοστό κάλυψης εδάφους από την αιολική εγκατάσταση δεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τη διάνοιξη νέων οδών, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση σταθμών κ.λπ.
- Το αρχικό μέγεθος του ''αιολικού πάρκου'' μπορεί εύκολα να αυξηθεί στην πορεία, όπως δείχνουν παραδείγματα σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. Νότια Εύβοια).
-  Όταν αποσβεστεί η επένδυση, θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.
- Το ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για αλλαγή χρήσεων γης, μπορεί να
λειτουργήσει εμπρηστικά στην ευρύτερη περιοχή.
- Η οπτική και ακουστική όχληση από τις ανεμογεννήτριες θα έχει αρνητικές συνέπειες.
Η εκτεταμένη αυτή δραστηριότητα ανοίγει για τα καλά το δρόμο για την παράδοση του βουνού στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου που
δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας, αλλά και της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για τις ΑΠΕ, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων της περιοχής μας η άναρχη
διασπορά των ανεμογεννητριών.
Ο ορεινός όγκος των Πιερίων , το ενεργειακό-αιολικό δυναμικό της περιοχής και της χώρας μας συνολικά, είναι πραγματικό χρυσάφι για τους
μονοπωλιακούς και κατασκευαστικούς ομίλους στην Ενέργεια.
Η παραπέρα ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί βασικό στοιχείο «απελευθέρωσης» του κλάδου της ενέργειας, του οποίου τα αποτελέσματα βλέπουν τα λαϊκά νοικοκυριά στους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι μόνο οι ανεμογεννητριες στο Ελατοχωρι.
Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάρει σαφή θέση και για τις ανεμογεννητριες στη Μηλιά, που δεν γνωρίζουμε σε τι φάση βρίσκεται αλλά και για τις ανεμογεννητριες στο Φλάμπουρο της ΤΕΡΝΑ. Εκεί που δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα με τον τουρισμό, το δημοτικό συμβούλιο θα αποδεχτεί την εγκατάσταση ανεμογεννητριών;
Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε να βγει ένα κοινό ψήφισμα, το οποίο θα καταθέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, όπου θα καλεί όλους τους δημοτικούς συμβούλους, όλων των παρατάξεων, να μην εγκρίνουν καμία τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα βουνά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: