27 Μαρτίου 2022

Σίδηρος: 3 διατροφικά μυστικά για αυξημένη απορρόφηση

 Αυτά είναι τα τρία απλά διατροφικά μυστικά για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου.

Η έλλειψη σιδήρου είναι εξαιρετικά συχνή ειδικά για τις γυναίκες. Ο σίδηρος αποτελεί ένα απαραίτητο μέταλλο που ωφελεί τον οργανισμό μας με μυριάδες τρόπους.

Στην πραγματικότητα, ο σίδηρος λειτουργεί ως «μεταφορέας» για να βοηθήσει στην παροχή οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς μας. «Το οξυγόνο που εισπνέουμε στους πνεύμονές μας έρχεται από την αιμοσφαιρίνη, την πλούσια σε σίδηρο πρωτεΐνη μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια μας», εξηγούν οι ειδικοί.

Γιατί η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή στις γυναίκες

Η έλλειψη σιδήρου είναι επίσης συχνή μεταξύ εκείνων που έχουν έμμηνο ρύση, καθώς μεγάλες ποσότητες σιδήρου εξαντλούνται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Οι γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ηλικία απαιτούν σημαντικά περισσότερο σίδηρο από τους άντρες. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται επίσης περισσότερο σίδηρο για να υποστηρίξουν τον αυξημένο όγκο αίματος και τις απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για το έμβρυο που μεγαλώνει.

Μια άλλη σημαντική προειδοποίηση: Ο σίδηρος βρίσκεται παραδοσιακά σε ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας και τα θαλασσινά, γεγονός που καθιστά δυνητικά δύσκολη την πρόσληψή του από τους χορτοφάγους ή τους vegan.

Τα μυστικά για αυξημένη απορρόφηση

Λοιπόν, ποιο είναι το κλειδί για την μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση του σιδήρου , ειδικά αν ακολουθείτε μια κυρίως φυτική διατροφή;

Συνδυάστε σίδηρο με βιταμίνη C

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη C θα βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τον μη αιμικό σίδηρο, αυτόν δηλαδή που προέρχεται από φυτικές τροφές και το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη πολλά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C ήδη στο ψυγείο σας.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πιπεριές, το σπανάκι, οι πατάτες είναι όλα υπέροχες επιλογές για να απολαύσετε με δημητριακά και όσπρια για ένα σούπερ γεύμα γεμάτο με σίδηρο και βιταμίνη C.

Μην ξεχνάτε τα φρούτα

Η φρουκτόζη, που είναι αυτή που κάνει τα φρούτα φυσικά γλυκά, βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου. Η προσθήκη μερικών σπόρων ροδιού ή και οι φέτες πορτοκαλιού στη σαλάτα σας με σπανάκι θα αυξήσει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου και θα έχει και ωραία γεύση.

Το ασβέστιο μακριά από τον σίδηρο

Τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο θα μπορούσαν να αναστείλουν την απορρόφηση του σιδήρου, μας εξηγούν οι ειδικοί. Σίγουρα δεν πρέπει να αποφεύγετε εντελώς το ασβέστιο, αλλά αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου, προσπαθήστε να αποφύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο με τροφές πλούσιες σε μη αιμικό σίδηρο.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν προσθέτετε τυρί στα αυγά σας ή κατσικίσιο τυρί στη σαλάτα σας.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: