21 Μαρτίου 2022

Κόκκινο κρασί: 4+1 λόγοι για να πίνετε ένα ποτηράκι βράδυ παρά βράδυ


Όταν η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού γίνεται με μέτρο, μπορεί πραγματικά να συμβάλει σε κάποια οφέλη για την υγεία

Πολλοί άνθρωποι στο πλαίσιο της βραδινής τους ρουτίνας, απολαμβάνουν ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί. Η έρευνα έχει δείξει πως όταν η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού γίνεται με μέτρο, μπορεί πραγματικά να συμβάλει σε κάποια οφέλη για την υγεία.

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στον οργανισμό σας όταν πίνετε ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί το βράδυ;

#1 Μπορεί να έχετε λιγότερο άγχος

Μια ένωση στο κόκκινο κρασί, που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, είναι υπεύθυνη για πολλά αντιφλεγμονώδη οφέλη του κρασιού. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο περιοδικό Neuropharmacology διαπίστωσε ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει αποτελέσματα κατά του στρες αναστέλλοντας ένζυμα στον εγκέφαλο που οδηγούν σε συμπεριφορές που μοιάζουν με κατάθλιψη και άγχος. Μια άλλη ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού (ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες) συσχετίστηκε με 32% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

#2 Η ψυχική σας υγεία θα μπορούσε να βελτιωθεί

Η μείωση του στρες μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας, καθιστώντας ευκολότερο να θέλετε να κοινωνικοποιηθείτε. Η ισχυρή κοινωνική υποστήριξη όχι μόνο μπορεί να μας δώσει την αίσθηση ότι ανήκουμε, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Άλλη πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει ακόμη βαθύτερα οφέλη όσον αφορά την ψυχική υγεία. Η ανασκόπηση που αναφέρθηκε παραπάνω διαπίστωσε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, να προστατεύσει τον εγκέφαλο και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης – όλα αυτά προάγουν τη μακροζωία.

#3 Η καρδιά σας μπορεί να είναι πιο υγιής

Η έρευνα για δεκαετίες επιβεβαιώνει πως οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στο κρασί μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, περιορίζοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού. Μια άλλη ανασκόπηση ανέφερε μελέτες που βρήκαν ότι το κρασί βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Ωστόσο, οι ίδιες μελέτες διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη από το συνιστώμενο όριο κατανάλωση του αλκοόλ οδήγησε σε επιδείνωση της καρδιαγγειακής υγείας. Έτσι, εάν πίνετε κρασί φροντίστε να μην ξεπεράσετε τα 1 με 2 ποτηράκια ημερησίως.

#4 Η υγεία του εντέρου σας θα μπορούσε να βελτιωθεί

Η υγεία του εντέρου μας μπορεί να συμβάλει στην υγεία του σώματός μας στο σύνολό του, από την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού έως την αποφυγή ορισμένων τύπων καρκίνου. Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε τρόπους να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα μας, σκεφτόμαστε τρόφιμα όπως τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, αλλά το κρασί μπορεί επίσης να μπει στη λίστα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ειδικά οι πότες κόκκινου κρασιού είχαν πιο διαφοροποιημένο μικροβίωμα από εκείνους που έπιναν άλλα είδη αλκοόλ. Οι ερευνητές το απέδωσαν αυτό στα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών και συγκεκριμένα στη ρεσβερατρόλη.

+1 Θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους και να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλους

Όσον αφορά την κατανάλωση κρασιού και τον κίνδυνο καρκίνου, υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού θα μπορούσε να έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να μειώσει τον καρκίνο του νεφρού και τα λεμφώματα του θυρεοειδούς. Ωστόσο, η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνους του παγκρέατος, του προστάτη, του ήπατος και του μαστού. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και η κατανάλωση τόσο λίγου όσο ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων, που είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Εάν απολαμβάνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί βράδυ παρά βράδυ και διατηρείτε την κατανάλωσή σας εντός της συνιστώμενης ποσότητας, μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη για την υγεία σας. 

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένου ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, σωματικής δραστηριότητας και τακτικής κοινωνικοποίησης, είναι πολύ σημαντικός για τη στήριξη της συνολικής σας υγείας. 

 .vita.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: