8 Μαρτίου 2022

Τομέας Υγείας: Γυναικοκτονίες και ακραία βία – Ακόμη μια κυβερνητική ολιγωρία ως προς την αποτροπή θνησιμότητα


 Στον Τομέα Υγείας του ΜέΡΑ25 ήδη από τον Απρίλιο του 2021 διαπιστώναμε το φούντωμα της «πανδημίας της καραμπίνας», ως συνέπεια των εκρηκτικών ταυτόχρονων πανδημιών της αποδόμησης του συστήματος υγείας, της φτώχειας, της εγκατάλειψης, του κοινωνικού κατακερματισμού και αυτοματισμού.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά τη θλίψη και την αγανάκτησή μας για τις συνεχιζόμενες περιπτώσεις ακραίας βίας, τις οποίες η κυβέρνηση παρακολουθεί με πάγια και χαρακτηριστική απάθεια, καθώς αγνοεί επιδεικτικά τόσο το δικαίωμα στη ζωή σε αθώους συμπολίτες μας που καταλήγουν να είναι θύματα, όσο και το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε συμπολίτες μας που έχουν ευάλωτη ψυχική υγεία και φέρουν όπλα.

Πρόκειται για ακόμη μια περίπτωση αποτρέψιμης θνητότητας, τομέα στον οποίο -όπως η γνωστή μελέτη κ. Τσιόδρα και κ. Λύτρα αποδεικνύει περίτρανα- έχει ήδη αποτύχει.

Ως μέτρο άμεσης απόδοσης, προτείνουμε και ζητάμε την επείγουσα και ριζική αυστηροποίηση του τρόπου απόκτησης νέων αδειών οπλοκατοχής και επαναξιολόγησης των ήδη χορηγημένων, καθώς και τη δημιουργία ειδικού μητρώου οπλοκατοχής στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ιατροί, οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Σκοπός του μητρώου, η μέριμνα της υγείας και η προστασία της ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Ειδικότερα, η αξιολόγηση οφείλει να γίνεται πραγματικά, υπεύθυνα και διαφανώς, με τη χρήση δομημένης ψυχιατρικής αξιολόγησης από δύο ψυχιάτρους που θα αξιολογούν τους υποψήφιους χωριστά και ανεξάρτητα χωρίς γνώση του πορίσματος του άλλου (με παραπομπή σε δευτεροβάθμια επιτροπή σε περίπτωση διαφωνίας), με τοξικολογικό έλεγχο και με τεστ προσωπικότητας.

Καλούμε τους πολίτες στη συνειδητοποίηση της «τρομοκρατίας της καθημερινότητας», απόρροια των ελλειμμάτων πολιτικής της παρούσας, αλλά και των προηγούμενων Κυβερνήσεων, στην οποία εξαναγκάζονται να ζουν.

Ταυτόχρονα, βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι παράλληλα οφείλουμε να δώσουμε ξεχωριστή βαρύτητα στην πρωτοβάθμια ψυχική υγεία και να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους, που η καθημερινή βία συνθλίβει ψυχικά.

Διεκδικούμε τον πολιτισμό που δικαιούται η κοινωνία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: