16 Μαρτίου 2022

Μέντα: οφέλη στην υγεία και τρόπους να την εντάξεις στη διατροφή


 H μέντα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου ροφήματα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακόμα περισσότερο την αγαπώ για την φρεσκάδα και τη γεύση που δίνει. Αυτοί αποτέλεσαν 2 από τους λόγους που η μέντα αποτέλεσε και έμπνευση για το λογότυπο του γραφείου μου.

Πάμε, λοιπόν να μάθουμε τα πάντα για τη μέντα, καθώς επίσης και τρόπους να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου!

Ιστορική αναδρομή

Η μέντα είναι ένα φυτό, ιθαγενές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.  Προέρχεται από το φυτό Mentha Piperita και στα αγγλικά είναι γνωστή ως peppermint.

Το ήξερες ότι υπάρχουν περισσότερα από 25 διαφορετικά είδη μέντας;

Τα περισσότερα είδη μέντας διασταυρώνονται μεταξύ τους, παράγοντας με αυτό τον τρόπο υβρίδια. Μάλιστα, η προερχόμενη από την Ευρώπη μέντα, προέρχεται από μια τέτοια διασταύρωση.

Που μπορώ να βρω μέντα;

Η μέντα είναι ένα ποώδες φυτό και βρίσκεται σε χέρσες περιοχές ή αναχώματα ως αγριόχορτο. Παρόλα αυτά, μπορείς πολύ εύκολα να την καλλιεργήσεις σε μία γλάστρα και σε κήπους. 

Από πότε υπάρχει η μέντα;

Έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική επί χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, oι αρχαίοι Έλληνες καθώς και οι Ρωμαίοι αξιοποιούσαν τη μέντα σε προβλήματα για το στομάχι και πιο συγκεκριμένα, για τη δυσπεψία.

Από την άλλη πλευρά, οι Άραβες, εδώ και αιώνες χρησιμοποιούν το τσάι μέντας ως διεγερτικό της σεξουαλικής τους ικανότητας. Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα ως αρωματικό στην μαγειρική, την οινοποιία και την φαρμακευτική.

Από πού προέρχεται η ονομασία της;

Η ονομασία της μέντας προέρχεται από τη λατινική λέξη «mentha», η οποία έχει ρίζες στη δική μας αρχαιοελληνική λέξη «μίνθη».

Στην ιστορία, η Μίνθη ήταν μια όμορφη νύμφη του Κάτω Κόσμου, που ο Πλούτωνας (θεός του Άδη) ερωτεύθηκε και έκανε ερωμένη του. Η Περσεφόνη, η γυναίκα του Πλούτωνα, παραπονέθηκε στη μητέρα της, τη Δήμητρα (θεά της γεωργίας) και μεταμόρφωσε τη Μίνθη στο γνωστό μας αρωματικό φυτό, τη μέντα.

Ποια είναι τα συστατικά της μέντας;

Η μέντα περιέχει μία πληθώρα συστατικών, στα οποία οφείλουμε και τις ιατρικές δράσεις που έχει. Πιο συγκεκριμένα, κύριο συστατικό της μέντας είναι η μενθόλη.

Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και μαγγάνιο. Παρακάτω, μπορείς να διαβάσεις μερικά από τα οφέλη των βιταμινών αυτών.

Βιταμίνη C– ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
– έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
– βοηθάει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης
– βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές
– βοηθάει στην σύνθεση κολλαγόνου
Βιταμίνη Α– συμμετέχει στην όραση
– συμβάλλει στην καλή υγεία των ιστών και του δέρματος
– διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών
– έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Μαγγάνιο– συμβάλλει στη δημιουργία παραγόντων πήξης του αίματος
– συμμετέχει στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων
– βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
– συμμετέχει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου

Επιπλέον, η μέντα περιέχει:

  • σαλικυλικό μεθύλιο
  • φαινολικά συστατικά, όπως είναι το ροσμαρινικό οξύ
  • διάφορα φλαβονοειδή, όπως eriocitrin, luteolin εσπεριδίνη)

Έχει η μέντα θερμίδες;

Όπως και τα υπόλοιπα βότανα της κατηγορίας της, η μέντα έχει μηδενικές θερμίδες. Επιπλέον, είναι ένα τρόφιμο που είναι χωρίς καφεΐνη και δεν περιέχει σάκχαρα.

μέντα και οφέλη

Ποιες είναι οι ιδιότητες της μέντας;

Όπως ανέφερα και οι προηγουμένως, η πληθώρα των συστατικών που περιέχει φαίνεται να προσφέρουν οφέλη στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

Πεπτικό σύστημα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέντα ανακουφίζει αποτελεσματικά από πληθώρα προβλημάτων του πεπτικού. Φαίνεται να:

  • βοηθά σε δυσπεψία που μπορεί να προκύπτει έπειτα από κάποιο γεύμα
  • βοηθά στο μετεωρισμό και τους κολικούς του εντέρου, καθώς ελαττώνει τους μυϊκούς σπασμούς και διευκολύνει την πεπτική διαδικασία

Μάλιστα, φαίνεται ότι κάψουλες του αιθέριου ελαίου της μέντας χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), καθώς χαλαρώνει τους μύες γύρω και μέσα στο έντερο.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να απομακρύνει το αίσθημα του εμετού και της ναυτίας σε όσους ταξιδεύουν ή σε γυναίκες που βρίσκονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κρυολόγημα

Αρκετές είναι οι μελέτες που παρουσιάζουν και τα οφέλη της μέντας απέναντι στην αποθεραπεία για το κρυολόγημα. Φαίνεται να είναι ιδανική για να χρησιμοποιηθεί για εισπνοές, σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης και καταρροής από κρυολόγημα και γρίπη.

Η μέντα, έχοντας ως το κύριο βιοδραστικό συστατικό τη μενθόλη, φαίνεται να είναι αποτελεσματική και ως αποχρεμπτικό, στη διάλυση της βλέννας, στη μείωση του βήχα, καθώς και να καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Μασάζ 

Η μέντα φαίνεται να τονώνει και να βοηθά στη μείωση του πόνου στους μύες και τις αρθρώσεις.

Υγεία των δοντιών

Η μέντα δεν αποτελεί τυχαία ένα από τα βασικά συστατικά στις οδοντόκρεμες. Πέρα από τη φρεσκάδα που προσφέρει, η μέντα φαίνεται να καθαρίζει, λευκαίνει, καθώς και να έχει αντισηπτική δράση. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι η μέντα βοηθά στον πονόδοντο.

Ήπιο σπασμολυτικό 

Η μέντα φαίνεται να ανακουφίζει στην δυσμηνόρροια και στην μητραλγία. Συστήνεται σε περιπτώσεις που υπάρχει πονοκέφαλος, ημικρανία, ίλιγγος, καθώς και σε περιπτώσεις αϋπνίας.

Ενυδάτωση

Αν επιλέξεις να έχεις τη μέντα με τη μορφή ενός ροφήματος, τότε με αυτό τον τρόπο ενυδατώνεις και το σώμα σου με άλλον έναν τρόπο.

 

Ελένη Τσαχάκη

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.

Δεν υπάρχουν σχόλια: