12 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Άλλη μια νύχτα τρόμου σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη, κυκλώνουν την Οδησσό οι Ρώσοι – Φόβος για λευκορωσική επίθεση


 Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε την 16η μέρα του, ενώ η κατάσταση στις μεγάλες πόλεις είναι κάτι παραπάνω από δραματική. Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή.

Νέα νύχτα τρόμου αναμένεται και απόψε στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας που είναι υπό πολιορκία. Η ρωσική εισβολή είναι στην 16η μέρα της με το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη να είναι υπό σκληρή πολιορκία, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν να φτάσουν από τρεις πλευρές στην Οδησσό που είναι ο μεγάλος στόχος στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα όλες τις τελευταίες μέρες προετοιμάζονται για τη ρώσικη εισβολή, με τους Ουκρανούς στρατιώτες και τους πολίτες να δημιουργούν χαρακώματα για να πολεμήσουν τα ρωσικά στρατεύματα που πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά στην πόλη.

Την ίδια ώρα επίθεση από τη Λευκορωσία φοβάται απόψε η Ουκρανία. Την είδηση μετέδωσαν διεθνή και ουκρανικά ΜΜΕ όταν το ουκρανικό κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Λευκορωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία «τις επόμενες δύο ώρες».

«Σύμφωνα με πρωτόλειες πληροφορίες, τα λευκορωσικά στρατεύματα μπορεί να προχωρήσουν σε εισβολή στις 11 Μαρτίου στις 21:00 η ώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κέντρο.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ώρα έχει περάσει, αλλά οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αναφέρονται στη λευκορωσική απειλή μετά τη σημερινή συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το Κίεβο υπό πολιορκία

Ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε σήμερα στο Reuters πως πιστεύει ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομείνει ακόμα στην πόλη, η οποία δέχεται πιέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν σε πολλά μέτωπα.

Δήλωσε ότι η ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ζουν σε κανονικές συνθήκες σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει αρκετές προμήθειες ζωτικής σημασίας που μπορούν να κρατήσουν περίπου δύο εβδομάδες και ότι οι γραμμές εφοδιασμού από και προς την πόλη παραμένουν προς το παρόν ανοικτές.

Ο αδελφός του Βλαντίμιρ, επίσης πρωταθλητής της πυγμαχίας, προσέθεσε σε κοινή τους συνέντευξη ότι κάποιοι από τους άνδρες και τις γυναίκες που είχαν συνοδεύσει τις οικογένειες τους σε μια σχετική ασφάλεια στο δυτικό τμήμα της χώρας επιστρέφουν για να συμμετάσχουν στην άμυνα της πόλης.

«Υποθέτουμε ότι περίπου 2 εκατ. άνθρωποι είναι ακόμα στο Κίεβο και είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε υπηρεσίες στους ανθρώπους», δήλωσε ο Βιτάλι στο Reuters στο κέντρο του Κιέβου.

Επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Χάρκοβο

Σφοδρή επίθεση δέχεται το Χάρκοβο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, με τους τοπικούς αξιωματούχους να κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν επίθεση σε κατοικημένες περιοχές αλλά και σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο 89 φορές μέσα σε μία ημέρα. Ειδικότερα το Reuters μεταδίδει ότι ο Όλεχ Σινεγκούμποφ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες μετά το χτύπημα ενός εκπαιδευτικού ινστιτούτου που διέθετε πυρηνικό εργαστήριο.

«Δεν υπάρχουν ακόμη απειλές για τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χάρκοβο καταδίκασε τη σημερινή επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, λέγοντας ότι πρόκειται για «έγκλημα πολέμου κατά των αμάχων».

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας.

 .in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: