1 Μαρτίου 2022

Εμβόλιο: Έρχεται η ετήσια δόση – Πώς θα χορηγείται και τι προβλέπει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης

 Θα χορηγείται κάθε φθινόπωρο μαζί με το εμβόλιο της γρίπης. Τι προβλέπει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τον γενικό πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, μιλά στη Realnews για τα νέα «όπλα» κατά του κορονοϊού που έρχονται στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, ΑΙΜ. ΣΤΑΘΑΚΟΥ

Το σενάριο της ετήσιας δόσης εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο, συζητείται ήδη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός σε βάθος χρόνου.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας μπορεί να υποχωρούν και να προχωράμε στην πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά στο υπουργείο Υγείας εξετάζουν όλα τα δεδομένα στη μάχη με τον κορονοϊό και την Όμικρον, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης από το φθινόπωρο.

Βέβαια, οριστικές αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν ακόμα, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες, αλλά τα δεδομένα για την ώρα φαίνεται να είναι δύο:

Όχι στην τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, καθώς συνιστάται μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, και ναι σε μια ετήσια δόση εμβολιασμού στο πλαίσιο του εμβολίου της γρίπης. Αλλωστε, για την ώρα, όσοι έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις είναι προστατευμένοι απέναντι στον ιό και στη μετάλλαξη Όμικρον.

Φυσικά, τόσο ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) περιμένουν τις τελικές κλινικές μελέτες πριν δώσουν τις τελικές κατευθυντήριες.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί το σενάριο της ετήσιας δόσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα αποφασιστεί και με ποια εμβόλια θα γίνει, αν δηλαδή θα υπάρχει πιο αναβαθμισμένο σκεύασμα.

Η χώρα μας έχει υπογράψει τις διακρατικές συμφωνίες και συμμετέχει στην κεντρική συμφωνία της Ευρώπης με τις εταιρείες, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα προμήθειας νέων εμβολίων σε ενδεχόμενο οποιασδήποτε αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, από το φθινόπωρο θα μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο σε ετήσια βάση, αν, φυσικά, ο ιός εξελιχθεί σε ενδημική γρίπη, όπως φαίνεται για την ώρα.

Μάλιστα, με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τον χειμώνα να έχουμε μια εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού σε συνδυασμό με την εκστρατεία για το εμβόλιο κατά της γρίπης, ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες, που είναι πιο ευάλωτες απέναντι στον ιό.

Προ των πυλών

Την ίδια ώρα, προ των πυλών είναι η και η τρίτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και για τους ανηλίκους, όπως πρώτη έχει αποκαλύψει η Realnews.

Η Pfizer έχει ήδη καταθέσει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ώστε να εμβολιάζονται με την τρίτη δόση του εμβολίου της πολίτες κάτω των 18 ετών. Το πρώτο αίτημα αφορά τους ανηλίκους 16 και 17 ετών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει και νέα πρόταση για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Ωστόσο, μέχρι την τελική έγκριση, στο υπουργείο Υγείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν άμεσα τις εμβολιαστικές γραμμές για την αναμνηστική δόση για τους ανηλίκους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές Απριλίου και μετά όλοι οι ανήλικοι από 12 ετών και άνω θα μπορούν να κάνουν και την αναμνηστική δόση.

Για πολλούς, θεωρείται δεδομένο πως, σε δεύτερο χρόνο, θα ακολουθήσουν και τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Μονοκλωνικά

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας, μετά και τα αντιικά χάπια της Pfizer που θα ρίξει στη μάχη κατά του κορονοϊού, είναι σε ανοιχτή γραμμή και για την προμήθεια δύο νέων μονοκλωνικών φαρμάκων. Μάλιστα, το σκεύασμα της AstraZeneca, το Evuseld, αφορά κυρίως την πρόληψη και απευθύνεται στις πιο ευπαθείς ομάδες.

 .enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: