8 Μαρτίου 2022

Αυστηρή προειδοποίηση για τις ταμπλέτες ιωδίου: Μην τις παίρνετε, έχουν παρενέργειες


Τον κώδωνα του κινδύνου για τα χάπια ιωδίου, έκρουσε ο Θεόδωρος Λιόλιος, Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων, καλώντας τους Έλληνες, να μην τα προμηθευτούν και να μην τα καταναλώσουν, διότι έχουν παρενέργειες.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πήγαν στα φαρμακεία για να πάρουν χάπια ιωδίου φοβούμενοι ότι θα προκληθεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία ως συνέπεια της ρωσικής επίθεσης, διευκρίνισε επίσης πως πως ένα πυρηνικό ατύχημα δεν θα έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις όσο ένα πυρηνικό όπλο.

Πυρηνικοφοβία

Όπως είπε μιλώντας στο Open, «στην πραγματικότητα ένα πυρηνικό εργοστάσιο όταν εκραγεί δεν έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις όσο ένα πυρηνικό όπλο. Ας πούμε ότι θα απειληθούμε (σ.σ. σαν χώρα) όσο απειληθήκαμε από το Τσερνομπιλ. Δεν θα μπω στο πόσο απειληθήκαμε και στο αν είχε πάρει τότε υπερβολικές διαστάσεις. Αν θέλετε να το ανοίξουμε κάποτε (σ.σ. το θέμα) γιατί υπήρξαν υπερβολές».

«Να σας θυμίσω ότι ο μακαρίτης καθηγητής Τριχόπουλος είχε πει για την πυρηνικοφοβία το εξής. Υπολόγισε τους θανάτους από το Τσερνομπιλ σε 200.000 στην Ευρώπη (…) Ξέρετε πως έγιναν αυτοί οι θάνατοι; Από τις εκτρώσεις. Έγιναν 200.000 εκτρώσεις στην Ευρώπη την περίοδο του Τσερνόμπιλ και το υπολόγισε αυτό μετρώντας τις γεννήσεις πριν και μετά το ατύχημα. Άρα να μην ξεφύγουμε λίγο».

«Μην πάρετε χάπια εκτός αν το ζητήσουν οι Αρχές»

Ο κ. Λιόλιος, αναφέρθηκε στα χάπια ιωδίου, καλώντας τους πολίτες να μην τα πάρουν αν δεν δώσουν την εντολή οι ελληνικές αρχές.

«Έχει παρενέργειες το ιώδιο. Σκοπό έχει να γεμίσει με ιώδιο, να φουλάρει τον θυρεοειδή ώστε σε περίπτωση ραδιολογικού ατυχήματος ή πυρηνικής έκρηξης το ραδιενεργό ιώδιο που έχει την ίδια χημική σύσταση με το σταθερό ιώδιο να μην πάει στον θυρεοειδή. Άρα λοιπόν αν δεν υπάρξει ραδιολογικό ατύχημα αν δεν υπάρξουν μετρήσεις στην περιοχή να μην πάρουν οι Έλληνες ιώδιο αν δεν δώσουν εντολή οι αρχές. Έχει παρενέργειες», ανέφερε. 

 vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: