3 Μαρτίου 2022

Δήμος Κατερίνης: Δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών εν όψει της παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα της γυναίκας

Σειρά δράσεων κατά το μήνα Μάρτιο, με αφορμή και αφετηρία την παγκόσμια ημέρα της
γυναίκας, στις 08 Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών
και σε μία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας
διοργανώνει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δ.Κατερίνης.
«Ο εορτασμός της 8ης Μαρτίου, ημέρας για τα δικαιώματα της γυναίκας, αποτίει φόρο τιμής στα διαχρονικά αιτήματα των γυναικών για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες παντού. Παράλληλα, υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα για τη διεκδίκηση ίσης πρόσβασης και ισότιμης αντιμετώπισης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και για όλες τις γυναίκες του κόσμου» σημειώνει, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη λειτουργία του Κέντρου, Σταύρος Χριστοφορίδης.

Όπως επισημαίνει η εντεταλμένη σύμβουλος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Παρθένα
Μακρίδου - Παρτσαλίδου: «Η ουσιαστική ισότητα στην πράξη είναι δείκτης πολιτισμού και Δημοκρατίας. Η 8η Μαρτίου είναι μία ημέρα μνήμης και αφύπνισης όλων για την προάσπιση και την προστασία των γυναικών, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών συνεχίζουμε το ιδιαίτερα αποτελεσματικό και δημιουργικό έργο που επιτελείται στο κέντρο μας».

Ειδικότερα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων – δράσεων διαμορφώνεται ως εξής:
- Διανομή έντυπου υλικού και λουλουδιών σε γυναίκες, την Τρίτη 8 Μάρτη στην
Πλατεία Ελευθερίας, από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00 και από τις 18.00-21.00 σε
ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο.

- Το σχηματισμό του αριθμού 8 στις 8 Μάρτη και ώρα 12.00 μ. στην Πλατεία
Ελευθερίας, με τη συμμετοχή μαθητών/τριών του 1 ου ΕΠΑΛ Κατερίνης, καθώς και
όποιων ενδιαφερόμενων πολιτών, ως δήλωση αναγνώρισης των αγώνων των
γυναικών.
- Την ανάγνωση παραμυθιού με τίτλο με «Το λουλούδι της Ισότητας (ΚΕΘΙ), σε
ημερομηνία που θα ανακοινωθεί έγκαιρα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης.
Επιπλέον, ο Δήμος Κατερίνης και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θα λάβουν μέρος, στη δράση του κινήματος Strong me και του Δήμου Θεσσαλονίκης, που - υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) - ενώνουν όλη την χώρα ενάντια στην έμφυλη βία. (08/03 - Πλατεία Ελευθερίας & ώρα 18:00).


Οι προτάσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Κατερίνης

Τέλος, ευρείας - θετικής ανταπόκρισης έτυχαν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν και
κατατέθηκαν από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κατερίνης κατά τη διάρκεια της 1 η συνέλευσης της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ). Μεταξύ άλλων, προτάθηκε η δημιουργία βιντεοσκοπημένου μηνύματος από γυναίκες όλων των ηλικιών από διάφορους χώρους, προκειμένου, η καθεμία να στείλει το δικό της μήνυμα για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας.

Επιπλέον, η διοργάνωση υπαίθριας έκθεσης προϊόντων γυναικείων συνεταιρισμών και
πολιτιστικών δρώμενων από συλλόγους γυναικών, η προβολή ταινίας με θέμα τη γυναίκα, η δημιουργία έκθεσης φωτογραφίας και ζωγραφικής. Όλες οι παραπάνω προτάσεις, θα
δρομολογηθούν στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Η ταυτότητα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών

Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης
λειτουργεί από το 2013 και βρίσκεται στην οδό Αυγουστίνου, στις παλιές εργατικές κατοικίες της περιοχής. Το Κέντρο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, αλλά και γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μονογονείς, άνεργες, ΑμΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες, κτλ), υπάγεται στη ΓΓΟΠΙΦ και εποπτεύεται επιστημονικά από το ΚΕΘΙ. 

Στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στη συμβουλευτική γυναικών: Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνιολόγο και Νομικό. Οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: