Συμφώνησαν για τρίτο γύρο συνομιλιών και ανθρωπιστικούς διαδρόμους Κίεβο και Μόσχα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συνάντηση στο Μπελοβέζσκαγια Πούσκα στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε συνεννόηση για να εκκενωθούν περιοχές από αμάχους με πιθανή μια προσωρινή κατάπαυση πυρός.

Όπως αναφέρει ο Μιχάιλο Ποντόλιακ από την ουκρανική αντιπροσωπεία, ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών έχει ολοκληρωθεί, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που «χρειάζεται η Ουκρανία». «Υπάρχει λύση μόνο για την οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε και δηλώσεις για τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα οργανώσουν Κίεβο και Μόσχα. Τις δηλώσεις μετέδωσε το ουκρανικό NEXTA.

Τι δηλώνει η ρωσική πλευρά μετά τις συνομιλίες

Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ουκρανία συζήτησαν λεπτομερώς ανθρωπιστικά, στρατιωτικά ζητήματα και το θέμα μιας μελλοντικής πολιτικής διευθέτησης, είπε ο Βολοντίμιρ Μεντίνσκι, σύμφωνα με το TASS. Ο Μεντίνσκι χαρακτήρισε σημαντική πρόοδο τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν για ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την έξοδο του πληθυσμού και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός, επιβεβαίωσε ο Μεντίνσκι.

Να μιλήσει απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει αυτός ο πόλεμος» δήλωσε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το Sky News, ενώ συμπλήρωσε πως είναι «ανοιχτός» και «έτοιμος να μιλήσει για όλα τα θέματα» με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Κάθισε μαζί μου για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι στα 30 μέτρα» είπε, προφανώς αναφερόμενος στη συνάντηση του προέδρου Μακρόν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το… τραπέζι στο οποίο είχε καθίσει ο Γάλλος πρόεδρος.

«Δεν δαγκώνω, τι φοβάσαι;», είπε με τόνο ειρωνείας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κατέληξε πως «κάθε λέξη είναι σημαντικότερη από σφαίρα».

«Δεν φοβάμαι να πεθάνω για την ελευθερία των παιδιών μου»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του, το οποίο μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως αν ο πόλεμος συνεχιστεί «τότε αυτός ο κόσμος θα φτάσει στο τέλος του».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «υπερασπιζόμαστε τη χώρα και τον λαό μας» ενώ κατέστησε σαφές πως «όταν σου δίνει κάποιος τελεσίγραφο ότι πρέπει να παραδώσεις τα όπλα και να εγκαταλείψεις τη χώρα, αυτό ποτέ δεν θα το κάνω».

«Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να προασπίσουμε τη χώρα μας, αυτό είναι το καθήκον μας, αφορά την επιβίωσή μας. Αυτό είναι το διακύβευμα, η επιβίωσή μας» τόνισε.

«Δεν φοβάμαι να πεθάνω για την ελευθερία των παιδιών μου» είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων