2 Μαρτίου 2022

Φυτική Vs. Ζωική πρωτεΐνη: Ποια είναι καλύτερη για εμένα;

 Οι σκόνες από πρωτεΐνη (συμπυκνωμένες πηγές ζωικών ή φυτικών πρωτεϊνών), είναι εξαιρετικά δημοφιλείς για διάφορους λόγους. Όχι μόνο είναι εύκολο να προστεθούν σε τρόφιμα που ήδη τρώτε, αλλά μερικά είναι ακόμη και ενισχυμένα με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να μην λαμβάνετε από άλλες πηγές τροφίμων

. Και, φυσικά, η λήψη αρκετής πρωτεΐνης είναι το «κλειδί» τόσο για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας όσο και για την απώλεια βάρους.

Αλλά, με τόσες πολλές σκόνες πρωτεΐνης που κυκλοφορούν στην αγορά ποια να διαλέξει κανείς;

Οι δύο πιο δημοφιλείς επιλογές είναι από ορό γάλακτος και από σόγια. Ας δούμε αναλυτικά τι είναι η κάθε μία και πώς μπορεί να βοηθήσει σας βοηθήσει:

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Η πρωτεΐνη από ορό γάλακτος υποβάλλεται σε επεξεργασία για την απομάκρυνση των υδατανθράκων, του λίπους, του νερού και  της λακτόζης. Ωστόσο, το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί να έχει μικρές ποσότητες λακτόζης.

Οφέλη από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος

  • Η έρευνα δείχνει ότι η πρωτεΐνη από ορό γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, στην αύξηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας.
  • Ο ορός γάλακτος έχει επίσης βρεθεί ότι βοηθά στην ψωρίαση, μειώνοντας τα συμπτώματα της φαγούρας στο δέρμα.
  • Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει, ακόμη, ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
  • Ο ορός γάλακτος όχι μόνο περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καθώς και αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, αλλά είναι επίσης φυσικά άφθονος σε ασβέστιο, το οποίο την κάνει εξαιρετική για τα οστά σας.
  • Τέλος, είναι εύκολο να προστεθεί στα αγαπημένα σας smoothies και σε συνταγές επειδή απορροφάται γρήγορα, έχει κρεμώδη υφή και ήπια γεύση με ελάχιστη επίγευση.

Τι είναι η πρωτεΐνη σόγιας;

Η πρωτεΐνη από σόγια προέρχεται από σπόρους του φυτού σόγιας, που αλέθονται και στη συνέχεια μετατρέπονται σε σκόνη.

Οφέλη από την πρωτεΐνη σόγιας

  • Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η σόγια μπορεί να είναι ευεργετική όσον μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL).
  • Επειδή η σόγια είναι όσπριο, η πρωτεΐνη σόγιας είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον ακολουθεί φυτική διατροφή.
  • Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς δεν εμπλέκονται γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Η σόγια όχι μόνο περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καθώς και αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, αλλά είναι φυσικά άφθονη σε ασβέστιο, το οποίο την κάνει εξαιρετική για τα οστά σας.
  • Η σόγια μπορεί εύκολα να προστεθεί σε σέικ, smoothie ή άλλο ποτό, καθώς απορροφάται γρήγορα.

Ποιος τύπος πρωτεΐνης είναι καλύτερος για εσάς;

Ο ορός γάλακτος είναι πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης και η σόγια είναι μια φυτική πρωτεΐνη.

Επομένως εάν κάποιος έχει αλλεργία στη λακτόζη ή είναι vegan, περιορίζεται στη σόγια. Ωστόσο, εάν μπορείτε να ανεχτείτε τα γαλακτοκομικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορό γάλακτος, καθώς είναι πιθανότατα πιο αποτελεσματικός για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας και την αύξηση της δύναμης έναντι της σόγιας.

Ο ορός γάλακτος είναι επίσης ελαφρώς υψηλότερος σε περιεκτικότητα σε αμινοξέα και σε βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, η σόγια έχει περισσότερα φυσικά φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να είναι καλά για την πρόληψη ασθενειών.

Η γεύση θα πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη, καθώς η σόγια μπορεί να έχει γεύση «καρυδιού» και κάποιοι αναφέρουν ένα είδος πικρής επίγευσης. Επίσης, όσον αφορά την υφή, μπορεί να είναι «λίγο πιο τραχιά και όχι τόσο κρεμώδης όσο η πρωτεΐνη ορού γάλακτος. 

 vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: