12 Απριλίου 2022

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 28 νεκροί από την τροπική καταιγίδα Μέγκι

 Σε τουλάχιστον 28 ανήλθαν σήμερα οι νεκροί από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Μέγκι στις κεντρικές και νότιες Φιλιππίνες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τα οποία έχουν πλημμυρίσει και δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Στην επαρχία Λέιτε, αυτή που επλήγη περισσότερο, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, Δευτέρα, από κατολίσθηση σε αρκετά χωριά και 27 αγνοούνται, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τρεις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους στην επαρχία Νέγκρος Οριένταλ και άλλοι τρεις στο νότιο νησί Μιντανάο, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

Εικόνες που ελήφθησαν με τη βοήθεια drone, η αυθεντικότητα των οποίων επαληθεύτηκε από το AFP, δείχνουν τεράστιο χείμαρρο κόκκινης λάσπης κατά μήκος ενός λόφου με κοκοφοίνικες και σπίτια καλυμμένα από λάσπη στο χωριό Μπούνγκα, κοντά στην πόλη Μπέιμπεϊ στην επαρχία Λέιτε.

"Βρισκόμαστε υποτίθεται εν μέσω της περιόδου ξηρασίας, αλλά η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι τα έχει διαταράξει όλα αυτά", δήλωσε η Μαρίσα Μιγκέλ Κάνο, μια υπάλληλος του δήμου της Μπέιμπεϊ.

Σύμφωνα με την ίδια, κατολισθήσεις σημειώνονται μερικές φορές στην αγροτική αυτή περιοχή, αλλά το εύρος αυτών της Δευτέρας προκάλεσε κατάπληξη.

Καθώς ο πλανήτης πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, οι τυφώνες αυτού του είδους γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι έρευνες για αγνοούμενους εστιάζονται στο γειτονικό χωριό Καντάγκνος, το οποίο επλήγη από δύο κατολισθήσεις από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 5 άνθρωποι, ενώ υπάρχει άγνωστος αριθμός αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, αρκετοί άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τη λάσπη, αλλά τα σωστικά συνεργεία φοβούνται ότι αρκετοί άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στη λάσπη.

"Σημειώθηκε μια μικρή κατολίσθηση και ορισμένοι κατάφεραν να τρέξουν και να σωθούν και ακολούθησε μια πιο μεγάλη που βύθισε όλο το χωριό", διηγήθηκε σε τοπικό ραδιοσταθμό ο Χοσέ Κάρλος Κάρι, ο δήμαρχος της Μπέιμπεϊ.

"Αναζητούμε πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν 210 σπίτια εδώ", συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων εμποδίζονται από την κακοκαιρία.

"Κάνουμε το μέγιστο δυνατό, αλλά αυτό είναι δύσκολο λόγω του κινδύνου", συνέχισε. "Τα συνεργεία έχουν κινητοποιηθεί, όλα είναι έτοιμα, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε επειδή εξακολουθεί να βρέχει πολύ και τα ποτάμια είναι ακόμη πλημμυρισμένα", πρόσθεσε.

Οι κατολισθήσεις κοντά στην Μπέιμπεϊ προκλήθηκαν εκτός των θεωρούμενων ως "επικίνδυνων ζωνών" και πολλοί κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν την ώρα που βρισκόντουσαν στα σπίτια τους, εξήγησε παράλληλα στο AFP ο Μαρκ Τίμπαλ, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Η Μέγκι, γνωστή στις Φιλιππίνες με το τοπικό όνομα Άγκατον, είναι η πρώτη μεγάλη τροπική καταιγίδα που πλήττει φέτος τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει συχνά φυσικές καταστροφές.

Η θαλασσοταραχή που προκάλεσε υποχρέωσε δεκάδες λιμάνια να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους και σχεδόν 8.000 άνθρωποι αποκλείστηκαν πριν από τις διακοπές του Πάσχα, μια από τις σημαντικότερες ταξιδιωτικές περιόδους του έτους.

Η χώρα άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της μόλις τον Φεβρουάριο στους εμβολιασμένους τουρίστες από την πλειονότητα των ξένων χωρών, μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων που συνδέονταν με την πανδημία της COVID-19.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες κατατάσσονται μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πλήττονται κατά μέσον όρο από 20 τροπικές καταιγίδες ετησίως.

Οι νεκροί ή οι αγνοούμενοι το 2013 από τον τυφώνα Χαϊγιάν, ένας από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει ποτέ τη Γη, υπολογίζονται σε περισσότερους από 7.300.

amna.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: