26 Απριλίου 2022

Οξεία ηπατίτιδα: «Ύποπτος» ο αδενοϊός 41 – «Δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα»

Οξεία ηπατίτιδα: «Ύποπτος» ο αδενοϊός 41 – «Δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα»  Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο του κοροναϊού δεν έχει καμιά σχέση με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιάΠαγκόσμιο συναγερμό έχουν σημάνει τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που έχουν εμφανιστεί σε παιδιά, με την ανησυχία να είναι διάχυτη.


Η είδηση, μάλιστα, ότι κάποια από τα παιδιά που νόσησαν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος δείχνει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.Για το θέμα μίλησε στο MEGA ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας χαρακτηριστικά. «Τα καλύτερα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορούν 111 περιπτώσεις παιδιών. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι ένας αριθμός από αυτά, περίπου 10, χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος».

Οπως επισήμανε μάλιστα, μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. «Μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να γίνει μόνο στο εξωτερικό. Περιμένουμε κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα με το 5% – 10% να είναι σοβαρά περιστατικά».
Το εμβόλιο για τον κοροναϊό

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο του κοροναϊού δεν έχει καμιά σχέση με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.«Απ’ όσο ξέρουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο κανένα από τα παιδιά δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κοροναϊό. Δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο σύνδρομο». 

 Ύποπτος» ο αδενοϊός 41

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος υποστήριξε πως «είναι δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωση της οξείας ηπατίτιδας που «χτυπάει» παιδιά σε όλο τον κόσμο».

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό».

Και προσέθεσε: «Τα ορφανά είναι όταν έχουμε ανεξάρτητα μεταξύ τους, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για εκτεταμένη εξάπλωση που είναι και η κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή τα σπάνια περιστατικά που θα οδηγηθούν στην σπάνια επιπλοκή. Και μάλλον πρόκειται για τον αδενοϊό 41 που ήταν κοινός μέχρι τώρα».

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: