18 Απριλίου 2022

Αυξήσεις πάνω από 6% στους μισθούς Αυξήσεις πάνω από 6% στους μισθούς

Αυξήσεις πάνω από 6% στους μισθούς

«Καλύψτε τις απώλειες από τον μέσο πληθωρισμό» εισηγήθηκε το ΚΕΠΕ
Υψηλές προσδοκίες για αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 6% – που εμφανιζόταν ως πιθανότερη εξέλιξη -, καλλιεργεί η κυβέρνηση, ενώ η διαδικασία καθορισμού των αμοιβών έχει εισέλθει στο τελικό της στάδιο μετά την υποβολή από το ΚΕΠΕ στον υπουργό Εργασίας του πορίσματος του διαλόγου, ο οποίος προηγήθηκε με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει μια υψηλή αύξηση που θα οδηγεί τον νέο κατώτατο μισθό στο πεδίο των 703 έως 710 ευρώ.

Η πρόθεση αυτή διατυπώθηκε – εκ νέου – κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ο οποίος μίλησε για «δεύτερη εντός του 2022 σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού».
 
Ο πληθωρισμός

Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας προτείνει την «αποκατάσταση – σε μεγάλο βαθμό – της αγοραστικής απώλειας των χαμηλόμισθων», εκτιμώντας ότι «η αύξηση θα πρέπει τουλάχιστον να καλύπτει τον μέσο πληθωρισμό του έτους», τον οποίο προσδιορίζει άνω του 5%.

Στο διαδικαστικό μέρος των εξελίξεων ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει μετά τις γιορτές του Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, και η ισχύς του νέου μισθού θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, η κυβερνητική εισήγηση ενδέχεται να είναι υψηλότερη του 6% και να κινηθεί γύρω στο 7%, πέραν του 2% που δόθηκε κατά την 1.1.2022.

 in.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: