20 Απριλίου 2022

Πάσχα όλοι μαζί – Πώς θα περάσουμε καλά χωρίς εντάσεις

 Ολοι θέλουμε να περάσουμε καλά το Πάσχα. Να σμίξουμε με την οικογένεια. Να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη. Να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε. Οι οικογενειακές όμως συγκεντρώσεις και παραδόσεις με τα «πρέπει» που κουβαλούν συχνά δημιουργούν εντάσεις και παρεξηγήσεις. {LF}Πώς θα τις αποφύγουμε;

Καθώς οι ημέρες του Πάσχα πλησιάζουν, όλοι λίγο-πολύ ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα για το πώς είναι καλύτερα να οργανώσουμε αυτές τις ημέρες. Οι γιορτές είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να ξεφύγουμε λίγο από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη μας για σύνδεση και αγάπη και περιμένουμε αυτές τις ημέρες με την προσδοκία ότι θα είναι γεμάτες χαρά και ευτυχία, όμως πολλές φορές τα σχέδιά μας αποτυγχάνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί εναποθέτουμε τις προσδοκίες μας στους άλλους και ξεχνάμε ότι οι οικογενειακές συναντήσεις και ο χρόνος που περνάμε με τους αγαπημένους μας έχουν λίγο από όλα, έχουν αγάπη, αλλά μπορεί να έχουν και πολλές εντάσεις.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Πώς μπορούμε να περάσουμε όμως αυτές τις ημέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Αφαιρείτε μερικά «πρέπει» Αρχικά καλό είναι να σκεφτούμε τι πραγματικά θέλουμε να βιώσουμε αυτές τις ημέρες και να αποφύγουμε τα πολλά «πρέπει». Πρέπει να πάμε στο χωριό, είναι κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, πρέπει να πάμε στην εκκλησία όλοι μαζί, είναι οικογενειακή παράδοση, πρέπει να περάσουμε από τους συγγενείς κ.λπ.

Ολα αυτά δημιουργούν μια σειρά από υποχρεώσεις και μια λίστα «πρέπει» συνήθως ατελείωτη με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένταση που αργά ή γρήγορα οδηγεί σε οικογενειακούς καβγάδες. Ας αφήσουμε λοιπόν τα «πρέπει» στην άκρη και ας δούμε οικογενειακώς τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούμε. Μήπως αυτές οι μέρες είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουραστούμε με την οικογένειά μας και ας μην συμπεριλαμβάνεται η πατρική μας οικογένεια; Να επιλέξουμε τον καλύτερο τρόπο για να βιώσουμε αυτές τις άγιες ημέρες χωρίς τύψεις και ενοχές.

Εάν ωστόσο τελικά επιλέξετε να επισκεφθείτε τους γονείς σας στην επαρχία, μπορείτε πρώτα να συζητήσετε μεταξύ σας, ως ζευγάρι, και να πείτε ξεκάθαρα τι είναι ιδανικό για εσάς πριν πάτε να τους συναντήσετε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πρώτα μεταξύ σας τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε ή δεν θέλετε.

Πάρτε αποφάσεις από την αρχή Πολλές φορές όταν βρίσκεστε κάτω από την ίδια στέγη με την πατρική σας οικογένεια έχετε την τάση να αφήνετε τα πράγματα να τα ορίζουν οι γονείς σας σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, χωρίς να εκφράζετε όσα θέλετε. Αν όμως ξέρετε από την αρχή τι θέλετε και τι σκοπεύετε να κάνετε και το έχετε συμφωνήσει πρώτα μεταξύ σας ως ζευγάρι, η συμβίωση με τους συγγενείς αυτές τις ημέρες θα είναι πιο εύκολη.

Πηγαίνετε οργανωμένοι με λίστα Γράψτε μια λίστα με όσα θέλετε να κάνετε, κάποια από αυτά μπορεί να είναι μόνο για εσάς τους δύο και τα παιδιά σας και κάποια να συμπεριλαμβάνουν και τους γονείς σας (παππούδες, γιαγιάδες). Μπορείτε να είστε και μαζί αλλά και ανεξάρτητοι, και αυτό είναι καλό να το επικοινωνήσετε στην οικογένειά σας πριν τους επισκεφθείτε ώστε να αποφευχθούν τυχόν εντάσεις και παρεξηγήσεις κάνοντάς τους να κατανοήσουν την ανάγκη σας.
Αποφύγετε συζητήσεις που γνωρίζετε ότι οδηγούν σε εντάσεις. Αυτές τις ημέρες υπάρχει έντονη συναισθηματική φόρτιση και καλό θα είναι οτιδήποτε γνωρίζετε ότι σας φορτίζει να το αποφύγετε, άλλωστε βρεθήκατε όλοι μαζί για να έλθετε πιο κοντά και όχι για να υψώσετε τείχη ανάμεσά σας.

Μοιράστε τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν. Οταν υπάρχουν πολλά άτομα μέσα σε ένα νοικοκυριό συνήθως κάποιος τρέχει και κάποιοι κάθονται, αναλάβετε κάποια πράγματα και δείξτε την καλή σας πρόθεση να ενισχύσετε την καλή λειτουργία του σπιτιού.

Επιλέξτε με ποιους ανθρώπους επιθυμείτε να συναναστραφείτε, δεν είστε υποχρεωμένοι να περάσετε αυτές τις ημέρες με ανθρώπους που δεν αισθάνεστε άνετα μαζί τους στο όνομα των αγίων ημερών.

Αφήστε το κινητό και τις υποχρεώσεις σας στην άκρη για λίγο και αφοσιωθείτε στους ανθρώπους γύρω σας, οι στιγμές είναι πολύτιμες και γίνονται ακόμα πιο πολύτιμες αν αναλογιστείτε ότι δεν θα ξαναζήσετε ποτέ ξανά την ίδια στιγμή.

Μην ξεχνάτε και τον σκοπό αυτών των ημερών. Κάτι που επίσης θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε αγάπη είναι η βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Κάντε μια έρευνα στην περιοχή σας ή στην ενορία σας, σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά σας και οργανώστε μια προσφορά προϊόντων γεμάτη αγάπη.

Μάθετε για τα έθιμα που επικρατούν στα μέρη σας και επιλέξτε σε ποιο από όλα θα θέλατε να παραστείτε και να θυμάστε ότι πάντοτε έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε κάτι ή να επιλέξετε να το κάνετε μόνοι σας.

Οι ημέρες του Πάσχα είναι εξαιρετικές για να έλθουμε πιο κοντά με τα μέλη της οικογένειάς μας, όμως είναι και μια καλή περίοδος για συναισθηματική ενδοσκόπηση, άλλωστε το Πάσχα έρχεται έπειτα από το τέλος, από το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας και είναι ιδιαίτερα βαρύ, ειδικά για τους ανθρώπους που πρόσφατα έχασαν αγαπημένους τους. Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά, κάποιες φορές το να σταθούμε με αγάπη δίπλα στους δικούς μας είναι αρκετό.

Χρόνια πολλά σε όλους. Το Αναστάσιμο Φως να φωτίσει τα κομμάτια της ψυχής σας που το χρειάζονται περισσότερο..imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: