Συχνά δεν είναι δύσκολο να κάνεις ωραία πράγματα για τους άλλους. Μπορούμε να δείξουμε καλοσύνη σε έναν φορτωμένο άγνωστο, ανοίγοντάς του την πόρτα για να περάσει, ή και στα δικά μας πρόσωπα, ακούγοντας τους προβληματισμούς τους και καθησυχάζοντάς τους. Ακόμη ένας λόγος που θα σας κάνει να δείχνετε περισσότερη καλοσύνη είναι ότι – επιστημονικά μιλώντας – μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.
Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Social Psychology, το να κάνεις καλά πράγματα για άλλους ανθρώπους πρόκειται για «αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης της ευημερίας». Επιπλέον, άλλη μελέτη από το Evolution and Human Behavior διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που φρόντιζαν περιστασιακά, εθελοντικά τους άλλους έζησαν περισσότερο από άτομα που δεν το έκαναν.
Γιατί η καλοσύνη «χαρίζει» χρόνια;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικοί λόγοι που η καλοσύνη μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, περιλαμβάνουν:
Μας δίνει έναν σκοπό
«Υπάρχει μια συναισθηματική συνιστώσα και η άλλη συνιστώσα είναι αυτή της προσφοράς, της εξυπηρέτησης άλλων ανθρώπων», μας λένε οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι η σχέση μεταξύ καλοσύνης και μακροζωίας είναι κάτι που έχουμε ήδη μάθει από τις βασικές συνήθειες του τρόπου ζωής από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Το αίσθημα του σκοπού είναι αυτό που σας βοηθά να νιώθετε ότι είστε συνδεδεμένοι.
Μας βοηθά να συνδεθούμε με τους άλλους
Η καλοσύνη, όπως μας λένε οι ειδικοί, ουσιαστικά σας βγάζει από το μυαλό σας και σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα ισχυρότερο κοινωνικό δίκτυο, το οποίο μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά χρήσιμο όσον αφορά τη μακροζωία.
Μειώνει την φλεγμονή
Υπάρχει επίσης μια βιοχημική σχέση μεταξύ καλοσύνης και μακροζωίας, υπό το φως των αγχωτικών και αρνητικών συναισθημάτων που εκτινάσσουν την κορτιζόλη. Υπάρχει επίσης μια βιοχημική σχέση μεταξύ ευγένειας και μακροζωίας, υπό το φως των αγχωτικών και αρνητικών συναισθημάτων που εκτινάσσουν την κορτιζόλη.
Αυτή η αύξηση μπορεί να αυξήσει με την σειρά της, την φλεγμονή, που έχει συνδεθεί με εκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια. Γνωρίζουμε ότι το στρες μας «γκριζάρει» και όπως λένε οι ειδικοί «αν τα συναισθήματα του άγχους μας μεγαλώνουν, τότε τα συναισθήματα της καλοσύνης, της ευγένειας και της αγάπης είναι αντιγηραντικά».vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου