25 Απριλίου 2022

Γιάννης Σκαφτούρος: Βίος και Πολιτεία του «Θείου Τζο» που σκότωσαν στα Δερβενοχώρια

 Ο Γιάννης Σκαφτούρος ήταν ένα από τα βαριά ονόματα στη νύχτα.Τον θεωρούσαν ένα από τα βασικά στελέχη της «Greek Mafia». Ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Θείος Τζο» και υπήρξε το δεξί χέρι του διαβόητου Βασίλη Στεφανάκου ο οποίος δολοφονήθηκε το 2018.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος υπήρξε επίσης συνεργάτης του Παναγιώτη Βλαστού και είχε κατηγορηθεί για απαγωγές με γνωστότερη αυτή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Το «βιογραφικό» του πλαισιώνουν συμβόλαια θανάτου αλλά και εκβιασμοί.

Ο «ταμίας»

Τον έλεγχο της νύχτας κατάφεραν και πήραν στα χέρια τους τρεις «στρατηγοί». Ο «κύριος Παναγιώτης», ο «Σου ο Σούμο» και ο «Θείος Τζο». Αυτά ήταν τα ψευδώνυμα των Παναγιώτη Βλαστού, Βασίλη Στεφανάκου και Γιάννη Σκαφτούρου. Από την απαγωγή μόνο του εφοπλιστή Παναγόπουλου πήραν λύτρα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η οργάνωσή τους είχε δομή, ιεραρχία, καθήκοντα, εταιρείες και πολύ χρήμα. Ο Σκαφτούρος εθεωρείτο «ταμίας» στο Συνδικάτο του εγκλήματος που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο του 2002. Ανέπτυξε στενές φιλικές σχέσεις με τον Β. Στεφανάκο, επίσης έγκλειστο τότε στις φυλακές Λάρισας.

Το όνομα του Σκαφτούρου ενεπλάκη και στην πρώτη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς.

Τον είχαν στοχοποιήσει

Ο «Θείος Τζο» φαίνεται ότι ήταν στο στόχαστρο κάποιας ομάδας της νύχτας και μάλιστα πριν από 4 χρόνια είχαν επιχειρήσει να τον δολοφονήσουν μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού όπου βρισκόταν. Τότε κάποιος κρατούμενος του είχε επιτεθεί με ένα μαχαίρι και τον είχε χτυπήσει στο πόδι πριν τον ακινητοποιήσουν. Ο δράστης ήταν μέλος της «Αλβανικής Μαφίας» των φυλακών που κατηγορούνται για την δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου αλλά και τη δολοφονία Γούσιου είχε καταδικαστεί σε «δις ισόβια» αλλά αποφυλακίστηκε πριν από 2,5 περίπου χρόνια. Από τότε φοβόταν για τη ζωή του και κυκλοφορούσε πάντα με ισχυρά μέτρα προφύλαξης.

Το 2020 σε ένα έλεγχο της αστυνομίας στη Γλυφάδα, είχε συλληφθεί και στο αυτοκίνητο του βρέθηκαν δύο πιστόλια, πέντε ασύρματοι συντονισμένοι στις συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, δύο στιλέτα, σφαίρες και ένας εσωτερικός αστυνομικός φάρος.

 in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: