13 Απριλίου 2022

Θλάση ώμου: Ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπτώματα & αντιμετώπιση

 

Θλάση ώμου, ένας απ’ τους μυϊκούς τραυματισμούς που αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά συχνά στην καθημερινότητά μας. Ένα μόνο χτύπημα στον ώμο είναι αρκετό για να τον τραυματίσει, προκαλώντας έντονο πόνο και περιορίζοντας ακόμα και από τις βασικές καθημερινές μας δραστηριότητες.

Ο ρόλος του ώμου

Ο ώμος ή ωμική ζώνη αποτελεί την περιοχή του σώματος όπου το άνω άκρο ενώνεται με τον κορμό. Αποτελείται από τρία οστά: την κλείδα, την ωμοπλάτη και το βραχιόνιο οστό, καθώς και τέσσερις αρθρώσεις. Οι αρθρώσεις αυτές σε συνδυασμό με τους τένοντες και τους μύες επιτρέπουν στα άκρα να κινούνται. Έτσι, η άρθρωση του ώμου διαθέτει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο σώμα, γεγονός που οδηγεί στη συχνότερη εμφάνιση κακώσεων.

Στην περίπτωση λοιπόν που χτυπήσουμε τον ώμο μας, η μυϊκή αυτή ομάδα χρειάζεται απαραίτητα άμεση φροντίδα και – σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις – ιατρική επίβλεψη από ειδικό ορθοπεδικό ιατρό.

Οι αθλητές αντιμετωπίζουν συχνά κακώσεις στον ώμο

Τα άτομα που πλήττονται συχνά από θλάση ώμου είναι όσοι ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες. Η πάθηση αφορά κυρίως αθλητές μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβησης, τένις ή χάντμπολ, δηλαδή αθλημάτων με δραστηριότητα πάνω από το επίπεδο του ώμου ή της κεφαλής. Ωστόσο, τέτοιου είδους κακώσεις αντιμετωπίζουν και όσοι ασχολούνται με αθλήματα επαφής όπως το ποδόσφαιρο και οι πολεμικές τέχνες.

Άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου για θλάση ώμου

Φυσικά, η κάκωση ώμου δεν περιορίζεται στους αθλητές, καθώς αποτελεί συχνό φαινόμενο και για το γενικό πληθυσμό. Μεταξύ των ομάδων υψηλού κινδύνου εντάσσονται τα άτομα που ασκούν χειρωνακτική εργασία και κυρίως όσοι χρησιμοποιούν τα χέρια τους πάνω απ’ το επίπεδο του ώμου. Έτσι λοιπόν, η πάθηση αυτή αφορά επαγγελματίες όπως σερβιτόρους, πωλητές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, κ.α. Εκτός όμως από τους επαγγελματίες, θλάση ώμου αντιμετωπίζουν τακτικά και οι νοικοκυρές, καθώς πραγματοποιούν κάθε λογής οικιακές εργασίες κατά την διάρκεια της μέρας τους.

Συμπτωματολογία της θλάσης ώμου

Τα βασικά συμπτώματα που παρουσιάζει η θλάση ώμου είναι τα εξής:

  1. Τοπικός πόνος κατά τη στιγμή του τραυματισμού
  2. Ευαισθησία και πρήξιμο στην περιοχή
  3. Αδυναμία κίνησης του ώμου χωρίς πόνο

Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τον πόνο

Ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς της θλάσης στον ώμο, ο θεράπων ιατρός θα κρίνει αν μπορεί να την αντιμετωπίσει συντηρητικά ή επεμβατικά. Συνήθως, οι περισσότερες κακώσεις στον ώμο αποκαθίστανται χωρίς χειρουργείο, μέσα σε διάστημα έως και έξι εβδομάδων, ανάλογα πάντα με την περίπτωση.

Κατά την διαδικασία της αποκατάστασης, η κρυοθεραπεία και η θερμοθεραπεία αποτελούν δύο βασικές μεθόδους για την αντιμετώπισή της. Αμέσως μετά τη στιγμή του τραυματισμού εφαρμόστε την παγοκύστη THERAPEARL® έως ότου υποχωρήσει η φλεγμονή. Μετά τις 48 ώρες από τον τραυματισμό μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία επούλωσής του με θερμοθεραπεία THERAPEARL®, χαλαρώνοντας τους δύσκαμπτους μύες και αυξάνοντας τη ροή του αίματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο ώμος αποτελεί μία σύνθετη αλλά και απαραίτητη άρθρωση για την καθημερινότητα κάθε ανθρώπου και ειδικά για τις αθλητικές του δραστηριότητες. Οφείλουμε λοιπόν να τον φροντίζουμε σωστά, αποφεύγοντας τυχόν μελλοντικά προβλήματα και τραυματισμούς στην περιοχή.

Οι πληροφορίες του άρθρου προορίζονται για τη γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας. 

 doctoranytime.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: