4 Απριλίου 2022

Εκλογή συνέδρων ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη επικράτηση των «προεδρικών»


Σαρωτική φαίνεται ότι είναι η πλειοψηφία που θα συγκεντρώσουν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οι ομάδες του κόμματος που χαρακτηρίζονται ως «προεδρικές», καθώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι εξέλεξαν περίπου το 75-80% των συνέδρων που θα λάβουν μέρος στις εργασίες, έναντι του 20-25% που συγκέντρωσε η «Ομπρέλα».


Aπό τα στρατηγεία των δύο πλευρών δεν δίνουν επίσημα κάποιο αποτέλεσμα, αρκούμενοι στις διαρροές - γι αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει απόκλιση ως προς τις δυνάμεις που εξέλεξαν. Αυτό που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση σε καμία περίπτωση, είναι η νίκη των τεσσάρων τάσεων (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, Γέφυρα, πασοκογενείς) που έχουν ως σημείο αναφορά τους τον Αλέξη Τσίπρα.

 
Οι «προεδρικοί» από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι μπορεί να έλαβαν ακόμη και το 80% των συνέδρων, ενώ από την «Ομπρέλα» υποστηρίζουν ότι κινούνται κοντά στο 30%. Αυτές οι αποκλείσεις οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η πλήρης «χαρτογράφηση» όλων των Συνέδρων, έτσι ώστε να τοποθετηθούν στη μία ή στην άλλη πλευρά.

Οι δυνάμεις των «προεδρικών» φαίνεται ότι επικράτησαν σαρωτικά στην περιφέρεια, ενώ σημειώνουν ότι πέτυχαν μεγάλες νίκες και στις περιφέρειες της Αττικής, με εξαίρεση την Ά Αθήνας, όπου η «Ομπρέλα» έλαβε ποσοστό άνω του 50%. Πάντως, για τη συγκεκριμένη νομαρχιακή υπήρξαν καταγγελίες ότι δεν έγραφε νέα μέλη στις καταστάσεις της – κάτι που προκάλεσε τον εκνευρισμό της ηγεσίας του κόμματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στη διαδικασία έλαβαν μέρος περίπου 40.000 άνθρωποι, δηλαδή 2.5 φορές πάνω από όσους είχαν λάβει μέρος στην αντίστοιχη του 2016. Η συμμετοχή άγγιξε περίπου το 60% επί των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα στοιχεία που είχε δώσει στο Πολιτικό Συμβούλιο προ ημερών ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκαναν λόγο για 52.000 μέλη, συν 9.000 που έχουν εγγραφεί μέσω της πλατφόρμας I-syriza.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε αδυναμία των ταυτοποίησης «ηλεκτρονικών» μελών στις τοπικές οργανώσεις, αλλά και διπλοεγγραφές (μία μέσω των Οργανώσεων Μελών, μία μέσα ίντερνετ), κάτι που αν ισχύει, ανεβάζει το ποσοστό της συμμετοχής..

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: