5 Απριλίου 2022

Εαρινή κόπωση: Γιατί η άνοιξη μας κουράζει;

Αν και ο καιρός έχει ακόμα τα γυρίσματά του, η κόπωση που νιώθετε «μαρτυρά» ότι η άνοιξη έχει μπει για τα καλά. Γιατί όμως ενώ ο καιρός φτιάχνει σιγά σιγά, νιώθετε τις δυνάμεις σας να σάς εγκαταλείπουν;

Δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε κόπωση την άνοιξη. Μετά από έναν χειμερινό «ύπνο» το σώμα μας μεταβαίνει σε κάποιες φυσιολογικές αλλαγές. Προσπαθώντας να συμβαδίσει με τις μεταβαλλόμενες εποχές μπορεί να αποπροσανατολιστεί κάπως.

Δείτε γιατί μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι μεταξύ των εποχών και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό:

*Γλυκό πρωινό φως

Η άνοιξη φέρνει νωρίτερα και πιο φωτεινά πρωινά. Ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει το φως του ήλιου ως κλήση αφύπνισης και, συχνά, πολύ πριν χτυπήσει το πραγματικό μας ξυπνητήρι. Ως αποτέλεσμα, δεν κοιμάστε αρκετά.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Προσπαθήστε να κλείσετε τις κουρτίνες ή να φορέσετε μια μάσκα ύπνου για να μην αφήσετε τον ήλιο να μπει νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα διαταραχθεί ο ύπνος σας.

Αν και πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ξυπνούν σε ένα ηλιόλουστο δωμάτιο, έχει αποδειχθεί ότι ο ύπνος στο σκοτάδι προστατεύει την ποιότητα του ύπνου. Η απουσία φωτός διεγείρει την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία ελέγχει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης και η οποία βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων και επιβραδύνει τις διαδικασίες γήρανσης.

*Ανοιξιάτικες «επισκευές»

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να έχουμε έλλειψη ορισμένων ορμονών και περίσσεια άλλων. Κανονικά μας λείπει η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι ορμόνες της ευτυχίας και των κινήτρων, λόγω της έλλειψης ηλιακού φωτός και κίνησης. Ταυτόχρονα, το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, για να μας προστατεύει από εξωτερικές απειλές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Έτσι, μέχρι το τέλος του χειμώνα νιώθουμε συχνά εξαντλημένοι και πρέπει να καταπολεμήσουμε το σύνδρομο της ανοιξιάτικης κόπωσης μαζί με τα συμπτώματά του. Για να επιστρέψουμε στο «παιχνίδι», το σώμα μας πρέπει να ενισχύσει τους εξασθενημένους αμυντικούς μας μηχανισμούς.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

  • Μειώστε τα επίπεδα στρες. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στα πράγματα που απολαμβάνετε για να τονώσετε τη διάθεσή σας και να τονώσετε την ορμόνη της ευτυχίας σας.
  • Το σκωτσέζικο ντους (κρύο-ζέστη) ενισχύει το αμυντικό σας σύστημα κάνοντας το σώμα σας πιο ανοσοποιημένο στις αλλαγές θερμοκρασίας.
  • Για να αντισταθμίσετε την έλλειψη βιταμίνης D κάντε μεγάλες βόλτες και ασχοληθείτε με υπαίθριες δραστηριότητες και σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μην εκτίθεστε υπερβολικά στο κρύο. Όταν έχει ήλιο έξω, θέλετε να βγάλετε το παλτό σας αμέσως, αν όχι νωρίτερα. Αλλά μην ξεγελιέστε. Ο ανοιξιάτικος ήλιος μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι τόσο ζεστός.

*Αναπλήρωση βιταμινών

Όταν οι εποχές αλλάζουν, το σώμα μας υποφέρει συχνά από ανεπάρκεια βιταμινών. Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως δεν καταναλώνουμε αρκετά φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η έλλειψη αυτών των βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση μέχρι τα μέσα της άνοιξης.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

  • Υποδεχθείτε ανανεωμένοι την άνοιξη προσθέτοντας φρέσκα φρούτα, λαχανικά και χόρτα στα γεύματά σας.
  • Εάν αισθάνεστε ότι το σώμα σας εξακολουθεί να μην λαμβάνει αρκετές βιταμίνες, δοκιμάστε να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο που μπορεί να ετοιμάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα γευμάτων για εσάς. Ενδεχομένως να σας συστήσει και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής.

*Τόσο λίγος χρόνος, τόσα πολλά να κάνουμε

Προσπαθούμε να «χωρέσουμε» όσο περισσότερο μπορούμε σε αυτές τις πιο ζεστές, μεγαλύτερες ανοιξιάτικες μέρες. Το υποσυνείδητό μας μάς λέει να είμαστε πιο ενεργητικοί επειδή είναι άνοιξη, αν και το σώμα συχνά αντιστέκεται επειδή χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

  • Για να συγχρονίσετε το μυαλό και το σώμα σας, τηρήστε το πρόγραμμα ρουτίνας σας. Κατανείμετε τις δραστηριότητές σας με σύνεση κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μην εξαντλήσετε τα αποθέματα του σώματός σας.
  • Μην αποφασίζετε απερίσκεπτα να μειώσετε τις ώρες ύπνου σας. Η προσαρμογή των κύκλων ύπνου-αφύπνισης δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
  • Μην αγνοείτε την ξεκούραση εφόσον νιώσετε κουρασμένοι. Πάρτε έναν υπνάκο 20 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν είναι δυνατόν.

 
Για μια ομαλή μετάβαση μεταξύ των εποχών, είναι συνετό να μην αλλάζετε δραματικά τις συνήθειες και τα προγράμματά σας, να τρώτε υγιεινά, να μην ξεχνάτε ποτέ να επιβραδύνετε κάθε τόσο και να επαναφορτίζετε τις ενεργειακές σας μπαταρίες. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεράσετε την εαρινή κόπωση πολύ πιο γρήγορα.

.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: