19 Μαΐου 2022

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας για την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα συμπληρώνονται 103 χρόνια από το οδυνηρό 1919, όταν Έλληνες Πόντιοι μαρτύρησαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Η “μαύρη” αυτή ημέρα, δεν ξεχάστηκε και δε θα ξεχαστεί ποτέ. Είναι ημέρα τιμής των νεκρών μας, ημέρα σεβασμού στους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους και αλησμόνητη ημέρα μνήμης, όλων όσων συνέβησαν στον Ποντιακό Ελληνισμό, που μέχρι και σήμερα μετράει τις πληγές του.

Αποτελεί χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν οι ξεριζωμένοι Πόντιοι στον τόπο μας, την οποία σεβόμαστε και οφείλουμε να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές, ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ το θάρρος, ο αγώνας και η αυτοθυσία των ανθρώπων αυτών που παρά τα όσα πέρασαν, παρέμειναν ενωμένοι και αναγεννήθηκαν προσφέροντας σε όλους μας ένα μάθημα ζωής, ελπίδας και αισιοδοξίας. Η γνώση της ιστορίας μας άλλωστε, θέτει γερά θεμέλια για ένα δυναμικό μέλλον.

Ας έχουμε στη μνήμη μας τον Ποντιακό Ελληνισμό ως ζωντανό παράδειγμα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αναλογιζόμενοι την αξία της πίστης και την εκ βαθέων αγάπη για την πατρίδα.

Σοφία Μαυρίδου

Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: