5 Μαΐου 2022

Κοροναϊός: Ο πραγματικός αριθμός θανάτων αγγίζει τα 15 εκατομμύρια


Τον θανατο σχεδόν 15 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έχει προκαλέσει η πανδημία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τα 5,4 εκατ. των καταγεγραμμένων νεκρών

 Η πανδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 15 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό είναι 13% περισσότεροι θάνατοι από ό,τι αναμενόταν συνήθως σε διάστημα δύο ετών.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι πολλές χώρες υπολόγισαν λάθος όσους πέθαναν από κοροναϊό, καθώς, σύμφωνα με το BBC, αναφέρθηκαν μόνο 5,4 εκατομμύρια.

Στην Ινδία, σημειώθηκαν 4,7 εκατομμύρια θάνατοι από κοροναϊό -10 φορές τα επίσημα στοιχεία και σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων από Covid παγκοσμίως.

Η ινδική κυβέρνηση αμφισβήτησε την εκτίμηση, λέγοντας ότι έχει «ανησυχίες» για τη μεθοδολογία, αλλά άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με την κλίμακα των θανάτων στη χώρα.

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα

Οι υπολογισμοί του ΠΟΥ βασίζονται στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα – πόσοι περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από ό,τι θα αναμενόταν κανονικά με βάση τη θνησιμότητα στην ίδια περιοχή πριν χτυπήσει η πανδημία.

Αυτοί οι υπολογισμοί λαμβάνουν επίσης υπόψη τους θανάτους που δεν οφείλονται άμεσα στον Covid, αλλά προκλήθηκαν από τις αρνητικές επιπτώσεις του, όπως οι άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τη φροντίδα που χρειάζονταν. Λαμβάνεται επίσης υπόψη η ανεπαρκής τήρηση αρχείων σε ορισμένες περιοχές, καθώς και τo ελλιπές testing κατά την αρχή της κρίσης.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ είπε ότι η πλειονότητα των επιπλέον 9,5 εκατομμυρίων θανάτων που φαίνονται πάνω από τα 5,4 εκατομμύρια θανάτους Covid που αναφέρθηκαν πιστεύεται ότι είναι άμεσοι θάνατοι που προκαλούνται από τον ιό και όχι έμμεσοι θάνατοι.

«Πρόκειται για μια τραγωδία»

Αναφερόμενη στο σύνολο των θανάτων από COVID, η Δρ. Σαμάρα Άσμα δηλωσε: «Πρόκειται για μια τραγωδία. Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός και είναι σημαντικό για εμάς να τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

«Αν δεν μετρήσουμε τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά», πρόσθεσε.

Εκτός από την Ινδία, στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες απώλειες από κοροναϊό περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Ινδονησία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού. Στη Ρωσία, οι αριθμοί είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτεροι από τους καταγεγραμμένους θανάτους στη χώρα.

Στην έκθεση εξετάζονται επίσης τα ποσοστά της υπερβάλλουσας θνησιμότητας σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας. Το ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας στη Βρετανία – όπως και σε Αμερική, Ισπανία και Γερμανία – ήταν πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο το 2020 και το 2021.

Οι χώρες με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας

Μεταξύ των χωρών με χαμηλό ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας είναι η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να ακολουθεί μια πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων», η Αυστραλία, η οποία επέβαλε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να κρατήσει τον ιό εκτός συνόρων, η Ιαπωνία και η Νορβηγία.

Οι ακαδημαϊκοί που βοήθησαν στη σύνταξη της έκθεσης παραδέχονται ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι ακριβείς για χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, καθώς υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους στην περιοχή. Ειδικότερα, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για 41 από τις 54 χώρες της Αφρικής.

Ο καθηγητής Jon Wakefield που συμμετείχε στην έρευνα του ΠΟΥ δήλωσε στο BBC: «Χρειαζόμαστε επειγόντως καλύτερα συστήματα συλλογής δεδομένων. Είναι ντροπή να γεννιούνται και να πεθαίνουν άνθρωποι και να μην έχουμε κανένα αρχείο για το θάνατό τους. Πρέπει πραγματικά να επενδύσουμε στα συστήματα εγγραφής, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε ακριβή και έγκαιρα δεδομένα».

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: