20 Μαΐου 2022

Ελενη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια στους δύο άντρες για τον ομαδικό βιασμό και την αποτρόπαια γυναικοκτονία


Iσόβια κάθειρξη
για τη γυναικοκτονία και τον ομαδικό βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη κι επιπλέον 15 έτη για τον ομαδικό βιασμό επέβαλαν οι δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας στους δύο άντρες.

 Με χειροκροτήματα αντέδρασε το ακροατήριο, στην εκφώνηση της απόφασης, με την πρόεδρο να αναφωνεί: «Παρακαλώ! Δεν είμαστε σε θέατρο!».

Το Εφετείο ακολούθησε κατά γράμμα την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, το οποίο είχε επιβάλει ακριβώς την ίδια ποινή στους καταδικασθέντες, δίχως να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Παρούσες στο δικαστήριο ήταν εκτός από τη Μάγδα Φύσσα, και οι μητέρες της Γαρυφαλλιάς και της Ερατούς, που έχασαν τις κόρες τους από τα χέρια των συντρόφων τους στη Φολέγανδρο και στη Μυτιλήνη.

Μητέρα Ελένης Τοπαλούδη: Εν μέρει αισθάνομαι δικαιωμένη

 Μετά το τέλος της διαδικασίας, η μητέρα της Ελένης δήλωσε: «Εν μέρει αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι. Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα. Πολύ θα παρακαλέσω τον Πρωθυπουργό να ακούσει εμάς τις μάνες των δολοφονημένων παιδιών. Δεν μπορεί μόνο οι δολοφόνοι να έχουν δικαιώματα».

Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας του θύματος, Γιάννης Τοπαλουδης είπε: «Δικαίωση στιγμιαία. Ήταν το ανώτατο που μπορούσε να επιβληθεί. Τέτοια ειδεχθή εγκλήματα θα πρέπει να καταδικάζονται σε όσους βαθμούς και να πάνε κάποιοι».

Κανένα ελαφρυντικό στους δύο άντρες για τον ομαδικό βιασμό και τη γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη

Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας  δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους δυο δράστες της αποτρόπαιης γυναικοκτονίας και του ομαδικού βιασμού της Ελένης Τοπαλουδη, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

 Η υπεράσπιση ζήτησε να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικα του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, οι κατηγορούμενοι πράγματι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, τον σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα». Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους ως «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: