2 Μαΐου 2022

σαν σήμερα 2 Μαϊου 2022...

 Σήμερα Δευτέρα 2 Μαΐου είναι του Αγίου Έσπερου μάρτυρος και της Οσίας Ματρώνης εκ Ρωσίας.

Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν: Έσπερος, Εσπέρα, Εσπερία, Αυγερινός, Αυγέρης, Αυγίτης,, Αυγέρας, Αυγέρου, Αυγερού, Ματρώνα, Ματρόνα

Επίσης, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου.

  • Ανατολή ήλιου: 06:27
  • Δύση ήλιου: 20:16
  • Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες 49 λεπτά
  • Σελήνη 1.4 ημερών

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1568…..η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκοτίας, δραπετεύει από το Λοχ Λέβεν.

1821…..οι Ψαριανοί με τον Πλοίαρχο Ανδρέα Γιαννίτση αρπάζουν από τον κόλπο του Αίνου 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στα Ψαρά.

1824…..το φέρετρο μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί η σορός του λόρδου Βύρωνα, μαζί με το κιβωτίδιο που περιέχει την καρδιά και τον εγκέφαλό του, μεταφέρονται στη Ζάκυνθο προς ταφή.

1893….διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των Ελλήνων σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.

1919…. Η 1η μεραρχία του ελληνικού στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης.

1933….στη Γερμανία, ο Χίτλερ διατάζει την κατάληψη των γραφείων των συνδικάτων, τη δήμευση της περιουσίας των εργατικών οργανισμών και τη σύλληψη πολλών συνδικαλιστικών στελεχών.

1940…. Ματαιώνονται οριστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λόγω των πολεμικών γεγονότων. Αρχικά ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Τόκιο και στη συνέχεια στο Ελσίνκι.

1945…..η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει την πτώση του Βερολίνου. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυματίζει στον ιστό του Ράιχσταγκ.

1949…. Ο Άρθουρ Μίλερ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό έργο του “Ο Θάνατος του Εμποράκου”.

1952…..στο Θιβέτ, ο Λάμα Πάντσεν, ηλικίας 15 ετών, αναλαμβάνει την εξουσία με την υποστήριξη της Κίνας.

1953…. Πραγματοποιείται η ενθρόνιση του Βασιλιά Χουσεΐν Α΄της Ιορδανίας, ο οποίος διαδέχεται σε ηλικία 16 ετών τον πατέρα του Βασιλιά Αμπντάλα Α’.

1955…. Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο “Λυσσασμένη Γάτα”.

1965…..τίθεται σε τροχιά και λειτουργία ο Early Bird, ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, που μεταδίδει εικόνες τηλεοράσεως. Η μετάδοση γίνεται σε 24 χώρες.

1969…. Το μεγαλοπρεπές πλοίο Κουίν Ελίζαμπεθ ΙΙ ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για τη Νέα Υόρκη.

1979…..επεισόδια αναρχικών σημειώνονται κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στο χώρο του Πολυτεχνείου.

1992…..την αλληλεγγύη της προς τις ελληνικές θέσεις στο Μακεδονικό, εκφράζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΟΚ οι οποίοι ανακοινώνουν ότι θα αναγνωρίσουν τη δημοκρατία των Σκοπίων μόνο με μία ονομασία που θα είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

1995…. O πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, με επιστολή του προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι το σχίσμα είναι λάθος και καλεί τους πιστούς σε συναδέλφωση.

1996…. Στα Τίρανα της Αλβανίας, ανοίγει το πρώτο Χρηματιστήριο στην ιστορία της χώρας.

1997….  Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1812. «Στις 2 Μαΐου του 1997, έφτασα στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Ουδέποτε ως τότε είχα τοποθετηθεί σε κάποια κυβερνητική θέση, ούτε καν στο πλέον μικρό των μικρών υπουργείων. Ήταν η πρώτη και μοναδική θέση την οποία κατέλαβα στην κυβέρνηση», γράφει ο ίδιος το 2011 στο ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ, το βιβλίο- μαρτυρία του από την πρωθυπουργική του θητεία και πέρα από αυτήν.

1998…..ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο να καθορίσει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2011…..ξέσπασμα το ιού E. coli O104:H4 σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία με 30 νεκρούς.

2011…..εκτελείται από Αμερικάνους στρατιώτες στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σαουδάραβας επιχειρηματίας, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα

Γεννήσεις

1729…. γεννήθηκε η Αικατερίνη η Μεγάλη, αυτοκράτειρα της Ρωσίας,

1834…..γεννιέται ο Βίλελμ Μάουζερ, σχεδιαστής και κατασκευαστής όπλων, μαζί με τον αδελφό του Πάουλ Μάουζερ

1890…..γεννιέται ο συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Έντουαρντ Έλμερ Σμιθ.

1892…. ο “Κόκκινος Βαρόνος”, ο γερμανός πιλότος Μάφρεντ φον Ριχτόφεν, ο οποίος πήρε την επωνυμία ο “Άσος των άσων” κερδίζοντας 80 αερομαχίες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο,

1942…. ο Ζακ Ρογκ, βέλγος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Θάνατοι

373…..πεθαίνει ο επίσκοπος Αλεξανδρείας Αθανάσιος.

1519….. πέθανε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση του αναγεννησιακού ανθρώπου,

1819…..πεθαίνει η Βρετανίδα ζωγράφος Μέρι Μόουζερ, μια από τις σημαντικότερες του 18ου αιώνα.

1934….πεθαίνει ο Γερμανός καγκελάριος, Πολ φον Χίντενμπουργκ.

1972….. πεθαίνει ο Έντγκαρ Χούβερ, ο μακροβιότερος διευθυντής του FBI.

2001…..πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, ο Μανόλης Εμμανουηλίδης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.

2002……πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και ιδιοφυΐα στην προσπέλαση κωδικών Γουίλαμ Τόμας Τιουτ, η συμβολή του οποίου υπήρξε σημαντική κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο στην αποκρυπτογράφηση μυστικών κωδικών των Γερμανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: