3 Μαΐου 2022

ΗΠΑ: Η Ρωσία θα «προσαρτήσει» περιοχές στην Ουκρανία όπου ζουν φιλορώσοι-Περισσότεροι από 200 άμαχοι βρίσκονται στο Αζοφστάλ

 Οι ΗΠΑ υποστήριξαν χθες Δευτέρα ότι έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εννοεί να οργανώσει «στα μέσα Μαΐου» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ’ και τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ’», δήλωσε στον Τύπο στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Μάικλ Κάρπεντερ.

«Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» για αυτό «περί τα μέσα του Μαΐου», πρόσθεσε.

«Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ αξιόπιστες», επέμεινε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την «ανεξαρτησία» τους.

Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ

Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται μαζί με τους στρατιωτικούς στις τεράστιες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Συνολικά 100.000 άμαχοι παραμένουν στην ουκρανική αυτή πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, η οποία τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Βουλεντάρ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Κάποιες άλλες περιοχές του Ντονέτσκ βομβαρδίζονται συνέχεια και οι περιφερειακές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από γραμμές του μετώπου, πρόσθεσε το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως έπληξε κοντά στην Οδησσό κέντρο όπου παραδίδονταν όπλα από το εξωτερικό και κατηγόρησε το Ισραήλ πως υποστηρίζει νεοναζί

Ρωσικοί πύραυλοι υψηλής ακριβείας έπληξαν κέντρο επιμελητείας σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Οδησσό, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την παράδοση οπλισμού που προσφέρεται από τη Δύση στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Υπόστεγα, στα οποία βρίσκονταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, καθώς και πύραυλοι και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν», αναφέρεται στη δήλωση.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο κυβερνήτης της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο έγραψε στο Telegram πως επίθεση με ρουκέτες πραγματοποιήθηκε εναντίον της Οδησσού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι υποστηρίζει νεοναζί στην Ουκρανία, κλιμακώνοντας έτσι περαιτέρω μια διένεξη η οποία άρχισε όταν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή.

Το Ισραήλ καταφέρθηκε χθες, Δευτέρα, κατά του Λαβρόφ λέγοντας πως ο ισχυρισμός του -τον οποίο διατύπωσε μιλώντας για τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής- είναι ένα «ασυγχώρητο» ψεύδος.

Ηγέτες δυτικών χωρών κατήγγειλαν τα σχόλια του Λαβρόφ και ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι λησμόνησε τα διδάγματα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του πως τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ είναι «αντιιστορικά» και «εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο».

Η Μόσχα επανέλαβε την άποψη του Λαβρόφ πως η εβραϊκή καταγωγή του Ζελένσκι δεν εμποδίζει το να κυβερνάται η Ουκρανία από νεοναζί.

«Ο αντισημιτισμός στην καθημερινή ζωή και στην πολιτική δεν σταματά και αντιθέτως καλλιεργείται στην Ουκρανία», ανέφερε στη δήλωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

.amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: