1 Μαΐου 2022

Ακρίβεια: Στο τραπέζι η επιταγή ακρίβειας Νο2 – Πότε θα δοθεί το νέο βοήθημα

Ακρίβεια: Στο τραπέζι η επιταγή ακρίβειας Νο2 – Πότε θα δοθεί το νέο βοήθημα  Ελένη Στεργίου

Όλες τις επιλογές για τη στήριξη των νοικοκυριών εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες

Αποφασισμένοι να συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών έναντι των ανατιμήσεων εμφανίζονται στην κυβέρνηση και μαζί με το οικονομικό επιτελείο έχουν «απλώσει στο τραπέζι» όλες τις δυνατότητες για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου κατά της ακρίβειας.

Δεν αποκλείεται νέα παρέμβαση στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου

Ο κουμπαράς του νέου κύκλου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου και είναι προτεραιότητα, όπως τονίζουν οι πληροφορίες, η δύναμη πυρός να διοχετευθεί στη στήριξη των ευάλωτων και κυρίως στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Το μήνυμα είναι πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για όσο διάστημα χρειαστεί χωρίς να αποκλείεται – παράλληλα με τις παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό – η συνέχεια των ήδη υπαρχουσών τονωτικών παρεμβάσεων στα εισοδήματα και μετά τον Μάιο, όπως έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.

Η δέσμη μέτρων που εξετάζεται επιδιώκει να αντισταθμίσει σε σημαντικό μεγάλο βαθμό το άλμα του κόστους διαβίωσης, κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλόμισθους και ανέργους. Δεν αποκλείεται ο Μάιος να ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχεια της εφαρμογής μέτρων που υλοποιήθηκαν εκτάκτως τον Απρίλιο όπως η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών, δηλαδή της επιταγής ακρίβειας.

Η τελευταία θεωρείται ένα εξαιρετικά στοχευμένο και αποτελεσματικό μέτρο, καθώς δίνει απευθείας χρήματα στους δικαιούχους. Για αυτό και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση ακόμη και προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι το κύμα ακρίβειας θα συνεχισθεί με την ίδια ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ δόθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχους (εκ των οποίων 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι). Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.

«Μαξιλάρι» 40 δισ. ευρώ

Πάντως, το εθνικό σχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία, με την κυβέρνηση να έχει διαμορφώσει το περίγραμμα και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται αρκετά σενάρια βάσει των ταμειακών και δημοσιονομικών πόρων. Αναλόγως των πολιτικών αποφάσεων στην κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 30 Μαΐου θα οικοδομηθεί το τελικό σχέδιο.

Στο οικονομικό και κυβερνητικό στρατηγείο εξετάζουν τα εθνικά, ταμειακά και δημοσιονομικά περιθώρια που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν από μία κοινή ευρωπαϊκή λύση. Οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα έχουν ήδη δημιουργήσει έναν σημαντικό κουμπαρά που δύναται να δώσουν στο κυβερνητικό επιτελείο πυρομαχικά – ανάσα ύψους 4-5 δισ. ευρώ. Πρόσφατα, η χώρα ανακοίνωσε έξοδο στις αγορές, μέσα από την οποία άντλησε επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα προστεθεί στο υψηλό μαξιλάρι των 40 δισ. ευρώ που υπάρχει ως ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι των κρίσεων. Στρώνεται έτσι ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση μεγαλύτερων δημοσιονομικών περιθωρίων για τις νέες πολιτικές στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ενεργειακή ακρίβεια: «Απάντηση» το… πλαφόν στο φυσικό αέριο

Το βλέμμα στραμμένο στην ΕΕ έχει η κυβέρνηση, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της αναφορικά με τον τρόπο παρέμβασης στις τιμές της ενέργειας. Αν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε ενιαία λύση με την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, όπως αυτή διαμορφώνεται στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, τότε η Ελλάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», θα προχωρήσει σε εθνικά μέτρα.

Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν την επιβολή ανώτατης τιμής εκκαθάρισης των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας. Ισπανία και Πορτογαλία έλαβαν ήδη το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με στόχο τη μείωση της πίεσης που δέχονται τα νοικοκυριά τους από το ράλι του ενεργειακού κόστους.

Πηγή ΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: