10 Μαΐου 2022

Κρίση στις φυλακές του Ισημερινού: 44 νεκροί και 100 δραπέτες


Τουλάχιστον 44 φυλακισμένοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών χθες Δευτέρα σε φυλακή του Ισημερινού, ενώ πάνω από εκατό άλλοι απέδρασαν.Κατά νεότερο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, του οποίου ηγείται ο Πατρίσιο Καρίγιο, εκτός από τους 44 εγκλείστους που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι δέκα τραυματίστηκαν.

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 43 νεκρούς.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη φυλακή της Μπελαβίστα, στην επαρχία Σάντο Ντομίνγκο ντε λος Τσάτσιλας, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Κίτο.

Επιτόπου, τραυματίες διακομίζονταν από ασθενοφόρα ενώ συγγενείς φυλακισμένων είχαν μαζευτεί γύρω από το σωφρονιστικό κατάστημα, για να μάθουν νέα για τους δικούς τους, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Ισημερινού, οι δράστες της επίθεσης ενήργησαν «με μεγάλη σκληρότητα», ενώ τα επεισόδια ακολούθησε μαζική απόδραση.

Αν και οι αρχές επίσημα δεν έχουν αναφέρει πόσοι ακριβώς απέδρασαν, 112 μπόρεσαν να «συλληφθούν εκ νέου», ενώ 108 παρέμεναν ασύλληπτοι χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, τον στρατηγό Φάουστο Σαλίνας. «Καθ’ οδόν» προς την περιοχή βρίσκονταν «250 αστυνομικοί, 200 στρατιωτικοί και επιπλέον ενισχύσεις», απαρίθμησε ο στρατηγός.

Αν και η ονομαστική χωρητικότητά της δεν ξεπερνά 1.200 θέσεις, στη φυλακή της Μπελαβίστα οι έγκλειστοι είναι πάνω από 1.700.

Για «οικτρό αποτέλεσμα της βίας των συμμοριών» έκανε λόγο μέσω Twitter ο συντηρητικός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, απευθύνοντας τα «ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες» των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: