29 Μαΐου 2022

Έφυγε από τη ζωή ο Δάκης : Ο “αιώνιος έφηβος” με το πλατύ χαμόγελο – Ήταν 79 ετών

– Τα παιδικά χρόνια στην Αλεξάνδρεια και τα τραγούδια που άφησαν εποχή

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του γνωστού τραγουδιστή Δάκη.

  
360pgeselecteerd als afspeelkwaliteit

Ο Δάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς στις 26 Αυγούστου. Ο πατέρας του Γιώργος, λογιστής σε μεγάλη εταιρεία, δεν αγαπούσε καθόλου τη μουσική. Αντίθετα, από  την πλευρά της μητέρας του Μερόπης, που ποτέ δεν τον φώναξε με το πραγματικό του όνομα – Βρασίδας- (Χαραλαμπίδης το επίθετο), είχαν αναδειχθεί καλλιτέχνες όπως ο θείος του και ο αξέχαστος ξάδελφός του Ντέμης Ρούσσος.

Μεγάλωσε σε μια “πολυεθνική γειτονιά” και έτσι άρχισε από πολύ νωρίς να μιλάει πολλές γλώσσες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλούσε έξι γλώσσες και τραγουδούσε σε επτά.  Από μαθητής ακόμα εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη μουσική. Λάτρευε το ραδιόφωνο και άκουγε ξένα τραγούδια και όταν από το Β’ Πρόγραμμα άκουγε τις φωνές της Γιοβάννας, της Μούσχουρη και του Βογιατζή, ένοιωθε πως άγγιζε την Ελλάδα.

 Τα πρώτα βήματα στο τραγούδι

Στις αρχές της δεκαετίας 60 ξεκίνησε να τραγουδάει ερασιτεχνικά, με διάφορα  γκρουπάκια, όπως το “Lambis et son ensemble” που είχε φτιάξει με κάποιους φίλους του και εμφανίζονταν στο κέντρο “L’Aiglon” της Αλεξάνδρειας.   Εκείνη την εποχή η Νάντια Κωνσταντοπούλου που είχε πάει για εμφανίσεις στην Αλεξάνδρεια τον είδε και του πρότεινε να πάει στην Αθήνα για να κάνει καριέρα.

Αυτό τελικά έγινε μετά από δύο χρόνια.  Φτάνοντας στην Αθήνα συνάντησε κάποιους φίλους του μουσικούς που αποτελούσαν το συγκρότημα “Πλέη Μπόυς”. Του ζήτησαν να τραγουδήσει κάποια ξένα τραγούδια στο κλαμπ που δούλευαν.

Εκείνο το βράδυ ο ιδιοκτήτης ενός νυκτερινού κέντρου, της “Αργώ”, είχε πάει για να τους ακούσει και να υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους. Είδε και τον Δάκη και επέμεινε σε μια συνεργασία.   Από αυτό το σημείο αρχίζει η ανοδική πορεία της καριέρας του. Λίγο αργότερα ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο με τους “Πλέυ Μπόυς” και το τραγούδι “Deep in the heart of Athens”.

Ακολουθούν κι άλλοι μικροί δίσκοι με ξένο ρεπερτόριο. Αργότερα ο συνθέτης Κώστας Ξενάκης θα τον συμβουλεύσει να ερμηνεύσει ελληνικά τραγούδια, έτσι το 1968  ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι στα ελληνικά σε μουσική του Κώστα Ξενάκη, το “Γεια σου σ΄ευχαριστώ”.

Ακολούθησαν εμφανίσεις στην  Αθηναία, στο Hilton, στα Αστέρια. Στο Hilton, το 1968, τον βλέπει ο Γάλλος παραγωγός Ζεράρ Σαχινιάν  και ζητάει από τον Μίμη Πλέσσα να γράψει ένα τραγούδι για τον Δάκη, για την ταινία “La coeur chaud”(Ζεστή καρδιά).

Αυτή ήταν και η αρχή της συνεργασίας του με τον Μίμη Πλέσσα που του γράφει για την ταινία το τραγούδι “Αλήθεια”σε στίχους του Πέτρου Πανταζή.

Παράλληλα, την ίδια εποχή, ο Μίμης Πλέσσας του έγραψε το “Τόσα καλοκαίρια” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο Γιάννης Δαλιανίδης του ζήτησε να το τραγουδήσει στα γυρίσματα της ταινίας “Γοργόνες και Μάγκες”, όμως λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων στο Hilton ο Δάκης δεν μπόρεσε να πάει στο γύρισμα που θα γινόταν στην Ύδρα και έτσι το τραγούδι γυρίστηκε  μόνο με τη φωνή του και τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Λάκη Κομνηνό να χορεύουν.

Εμφανίζεται στο πρώτο μέρος της συναυλίας των Rolling Stones που έγινε στο στάδιο του Παναθηναϊκού στην Αθήνα, μαζί με τους Idols, We Five, Τάσο Παπασταμάτη, M.G.C, Guidone και Loubogg

Ο πρώτος δίσκος του Δάκη

Την επόμενη χρονιά σε μουσική Μίμη Πλέσσα, κυκλοφορεί ο πρώτος του μεγάλος, προσωπικός δίσκος, “Το ωροσκόπιο της αγάπης”. Οι στίχοι από τον Δ. Ιατρόπουλο, Α.Δασκαλόπουλο,  Σ.Τσώτου και άλλους. Τραγούδια όπως το “Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά”, “Κορίτσι στάσου να σου πω”, “Μάζευα στα χέρια μου βροχή”, “Στη σελίδα 18” γίνονται τεράστιες επιτυχίες.

Και γύρω στο 1970 το όνομα του Δάκη αναβοσβήνει πια με τεράστια γράμματα στα καλύτερα κοσμικά κέντρα της Αθήνας. Δειλινά, Φαντασία, Νεράιδα, Αστέρια, Διογένης, Αθηναία, Ρεξ και πολλά άλλα.

Συνεργάζεται με πολλούς μεγάλους συνθέτες, όπως Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Κώστας Χατζής, Γιώργος Χατζηνάσιος,Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Μανίκας, Νίκος Λαβράνος, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Αλέκος Χρυσοβέργης, Χάρης Χαλκίτης, Αλέξης Παπαδημητρίου κ.α. Τραγουδάει στίχους των Πυθαγόρα, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Δημήτρη Ιατρόπουλου, ΣώτιαςΤσώτου, Ξενοφώντα Φιλέρη κ.α. και συνεργάζεται με τα περισ- σότερα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Αλέκα Κανελλίδου, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση, Χριστιάνα, Μπέσσυ Αργυράκη, Αδελφές Μπρόγιερ, Φίλιππος Νικολάου, Πασχάλης, Μαντώ και τόσους άλλους.

Συμμετέχει 4 φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και σε διεθνή φεστιβάλ αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Παράλληλα εμφανίζεται σε θεατρικές παραστάσεις, σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικά shows.

Το 1971 στα Δειλινά γνωρίζεται με τις Αδελφές Μπρόγιερ, την Έρρικα και την Μαργαρίτα , και φτιάχνουν ένα εκπληκτικό τρίο. Για πέντε χρόνια παρουσιάζουν μαζί ένα έξοχο πρόγραμμα βασισμένο στο τραγούδι και στο χορό.

Εμφανίζονται μαζί εκτός από τα νυκτερινά κέντρα σε θεατρικές παραστάσεις και στην τηλεόραση.

Η τελευταία δισκογραφική δουλειά

Η δισκογραφία του αποτελείται από 39 LP & CD και 19 singles & 45άρια.  Στην τελευταία δισκογραφική δουλειά του με τον Μίμη Πλέσσα, που έχει τον τίτλο «Moments», ο Δάκης ερμηνεύει τα βραβευμένα τραγούδια του συνθέτη σε επτά γλώσσες, έτσι ακούμε το Ένας ουρανός μ’ αστέρια στα αγγλικά, το Ποιός το ξέρει στα γαλλικά, τις Θαλασσιές χάντρες στα αραβικά, το Τι κρίμα στα ισπα- νικά κλπ.

Ο ίδιος ο συνθέτης γράφει: “Το πείσμα μου να μην ακολουθώ την επιτυχία σαν  συνταγή και να αποφεύγω τη μανιέρα, μ΄έφεραν μετά τη ξεχωριστή επιτυχία του “Δρόμου” μπροστά σε μια πρόκληση. 1970. Ένας ευγενικός, όμορφος νέος και με ιδιαίτερη χροιά στη φωνή, μου προτάθηκε από τη Minos. Δεν δίστασα και με ταλαντούχα νιάτα γύρω μου κάναμε το “Ωροσκόπιο της αγάπης”. Απρόσμενα θα ‘λεγα τραγούδια μου με στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, του Δημήτρη Ιατρόπουλου, της Βεατρίκης Δαλαμάγκα, έγιναν επιτυχίες.

 

 enikos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: