21 Μαΐου 2022

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 84-74: Συγκλόνισαν το Βελιγράδι τα δάκρυα του Πρίντεζη – «Γιώργο, ψυχάρα Ολυμπιακάρα»


 Ποιος μικρός τελικός; Ο κόσμος του Ολυμπιακού υποκλίθηκε στον τεράστιο Γιώργο Πρίντεζη, που συγκλόνισε όλη την Ευρώπη με τα δάκρυά του. Η τελευταία του ίσως ευρωπαϊκή παράσταση…

Υπόκλιση, αποθέωση και το σύνθημα «Γιώργο, ψυχάρα, Ολυμπιακάρα» να δονεί την ατμόσφαιρα στην «Stark Arena».

Ο μικρός τελικός του Final 4 της Euroleague ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα πέρασε σε δεύτερη μοίρα, με τον κόσμο του Ολυμπιακού να δίνει… ρεσιτάλ και να αποθεώνει τον Γιώργο Πρίντεζη, στην τελευταία του ίσως ευρωπαϊκή παράσταση. Ο θρύλος του Θρύλου, που όπως όλα δείχνουν στο τέλος της σεζόν θα βάλει τέλος στην τεράστια καριέρα του.

Ο μύθος του Ολυμπιακού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που αποθεώθηκε από τους χιλιάδες οπαδούς των Πειραιωτών που βρέθηκαν στην «Stark Arena» του Βελιγραδίου και έφυγε από το παρκέ με δακρυσμένα μάτια.

Με τον κόσμο να φωνάζει «Γιώργο, ψυχάρα, Ολυμπιακάρα» και να υποκλίνεται στο μεγαλείο του Γιώργου Πρίντεζη. Τα 8:20 λεπτά που αγωνίστηκε σήμερα στον μικρό τελικό θα του μείνουν για πάντα χαραγμένα. Όχι για την εμφάνισή του, αλλά για όσα έζησε στο Βελιγράδι. Για την αγάπη του κόσμου του Ολυμπιακού. Για την υπόκλιση και την αποθέωση.

Η τελευταία ίσως ευρωπαϊκή παράσταση του έμπειρου φόργουορντ, ο οποίος μπορεί να μην έχει ανακοινώσει το τέλος της καριέρας του, αλλά τα δάκρυα του δείχνουν ότι μάλλον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Όλα τα υπόλοιπα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Το αγωνιστικό είναι το τελευταίο που είχε σημασία. Ένα ματς, περισσότερο σαν αγγαρεία, με την Μπαρτσελόνα να παίρνει τη νίκη με 84-74, έχοντας τον Καλάθη σε μεγάλη μέρα, με τον διεθνή γκαρντ να ολοκληρώνει την αναμέτρηση με 13 ασίστ, 9 πόντους και 8 ριμπάουντ. Πρώτος σκόρερ για τους Καταλανούς ήταν ο Μίροτιτς με 19, ενώ 16 είχε ο Σανλί.

Για τον Ολυμπιακό, πρώτος σκόρερ ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ, με τον Βούλγαρο μάλιστα να κάνει νταμπλ – νταμπλ, έχοντας 20 πόντους και 11 ριμπάουντ. Από εκεί και πέρα, 14 είχε ο Σλούκας, 11 ο ΜακΚίσικ και 10 ο Ντόρσεϊ.

Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι και προηγήθηκε 10-2 με τέσσερις πόντους από τον Μίροτιτς και έξι από τους Καλάθη, Σανλί και Λαπροβίτολα. Οι Πειραιώτες, όμως, μείωσαν γρήγορα σε 10-7 με 2/2 βολές από τον Ντόρσεϊ και ένα τρίποντο από τον Ουόκαπ. Οι Μπλαουγκράνα με ένα τρίποντο του Σανλί και δύο πόντους από τον Χίγκινς βρέθηκαν ξανά στο +6 (15-9), με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού να μειώνει λίγο αργότερα σε 15-13 με 2/2 βολές από τον Βεζένκοφ. Ο Εξουμ με καλάθι και φάουλ έκανε το 18-13 για την Μπαρτσελόνα, με τον Σλούκα να μειώνει σε 18-15 με 2/2 βολές και τον Χίγκινς να απαντάει για το 20-15. Οι Ερυθρόλευκοι με μία βολή από τον Βεζένκοφ και ένα buzzer beater από τον Μάρτιν μείωσαν σε 20-18, που ήταν και το σκορ της πρώτης περιόδου.

Όπως και στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο δεκάλεπτο η Μπαρτσελόνα μπήκε καλύτερα στο παρκέ και με δύο πόντους από τον Ντέιβις και τέσσερις από τον Γιακουμπάιτις προηγήθηκε με 26-20. Οι Ερυθρόλευκοι απάντησαν με ένα σερί 8-2 και ισοφάρισαν σε 28-28, 5:52 πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Από εκείνο το σημείο και μέχρι 1:30 λεπτό πριν το φινάλε του δεύτερου δεκαλέπτου οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι – χέρι στο σκορ (35-34, 37-38). Στο τελευταίο κομμάτι του ημιχρόνου, ωστόσο, οι Καταλανοί βρήκαν ρυθμό στην επίθεση και έτρεξαν ένα σερί 8-0, με δύο τρίποντα από τους Σανλί και Αμπρίνες και ένα δίποντο από τον Καλάθη. Από το -1 βρέθηκαν στο +7 και έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 45-38.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η διαφορά άρχισε να μεγαλώνει, με την Μπαρτσελόνα να προηγείται με 10 (50-40), 8:22’ πριν το τέλος της περιόδου και με 15 (57-42), 5:34’ πριν το φινάλε με δύο πόντους από τον Λαπροβίτολα. Στο δεύτερο μέρος του δεκαλέπτου, όμως, η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε άρδην, με τον Ολυμπιακό να ανεβάζει την πίεσή του στην άμυνα και να βρίσκει σιγά σιγά ρυθμό στην επίθεση. Με δύο πόντους από τον Ντόρσεϊ, δύο από τον Ουόκαπ και πέντε από τον Σάσα Βεζένκοφ, οι Ερυθρόλευκοι μείωσαν στους 9 (60-51) και λίγο αργότερα στους 6 (62-56). Από το -15 οι Πειραιώτες κατάφεραν να ξαναμπούν στο παιχνίδι να κλείσουν την τρίτη περίοδο στο -6.

Στην έναρξη της τέταρτης περιόδου ο Ολυμπιακός μείωσε στους 4 (64-60) με τους Βεζένκοφ και ΜακΚίσικ, αλλά η Μπαρτσελόνα απάντησε με ένα δικό της σερί 4-0 και ανέβασε τη διαφορά στους 8 (68-60). Ο Σλούκας με τρίποντο μείωσε σε 68-63 και ο ΜακΚίσικ με κάρφωμα στους τρεις (68-65), αλλά η αντεπίθεση των Πειραιωτών δεν είχε συνέχεια. Οι Καταλανοί με δίποντο από τον Μίροτιτς και ένα τρίποντο από τον Χίγκινς βρέθηκαν στο +8 (73-65), βάζοντας τις βάσεις για τη νίκη. Οι Ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στο ματς, με την Μπαρτσελόνα να επικρατεί με 84-74.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 45-38, 62-56, 84-74

.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: