5 Μαΐου 2022

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Ουκρανία θα διαλυθεί – Τη διεκδικούν Πολωνία, Ουγγαρία και Ρουμανία

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Ουκρανία θα διαλυθεί – Τη διεκδικούν Πολωνία, Ουγγαρία και Ρουμανία
Στη διάλυση της Ουκρανίας αναφέρονται ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα προβλέψεις ρώσων και φιλορώσων ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι κάνουν λόγο για τον διαμοιρασμό των εδαφών της ανάμεσα στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, μετά την ολοκλήρωση της «ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ο γερουσιαστής Σεργκέι Τσέκοφ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ότι τμήματα της Ουκρανίας θα ήθελαν να επανενωθούν με την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, ενώ μίλησε για προσπάθεια της Πολωνίας να ανακτήσει εδάφη που θεωρούσε δικά της.

«Κατάφωρη αχαριστία»

Η Ουκρανία άρχισε να καταρρέει ως αποτέλεσμα της κατάφωρης αχαριστίας απέναντι στη Ρωσία, η οποία στην πραγματικότητα δημιούργησε αυτό το κράτος, ανέφερε ο Σεργκέι Τσέκοφ, μιλώντας στη ρωσική ιστοσελίδα Lenta.ru.

«Καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας, γιατί οι άνθρωποι που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας είναι διαφορετικοί. Στην ανατολή σκέφτονται ένα πράγμα, στη δύση άλλο, στο κέντρο ένα τρίτο, στο νότο ένα τέταρτο. Και αντί να καταλάβουν ότι η Ουκρανία είναι ποικιλόμορφη, πολυεθνική, εισήγαγαν μια αντιρωσική πολιτική, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Τσέκοφ, ένα δυσμενές μέλλον περιμένει την Ουκρανία καθώς ούτε η Κριμαία ούτε το Ντονμπάς θα επιστρέψουν στη χώρα. Επιπλέον, τα εδάφη που ελέγχονται επί του παρόντος από τον ρωσικό στρατό ενδέχεται και αυτά να μην επιστρέψουν.

Οι διεκδικήσεις

Αλλες χώρες διεκδικούν επίσης τα εδάφη της Ουκρανίας. Η Πολωνία στους χάρτες της σχεδιάζει την πόλη Λβιβ ως πολωνική, και η Βολινία (χάρτης, κάτω) επίσης θεωρείται πολωνική επικράτεια.

(Η Βολινία είναι ιστορική περιοχή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ της νοτιοανατολικής Πολωνίας, της νοτιοδυτικής Λευκορωσίας και της δυτικής Ουκρανίας).

|
Με το κίτρινο χρώμα σημειώνεται η περιοχή της Βολινίας και νοτιότερα το Λβιβ (χάρτης από Wikimedia)

Σίγουρα, αν παρουσιαστεί η ευκαιρία, η Πολωνία θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα εδάφη που αρχικά θεωρούσε δικά της και η Ουγγαρία δεν θα πάρει την Υπερκαρπαθία, η ίδια η Υπερκαρπαθία (χάρτης, κάτω) θα θέλει να επανενωθεί με την Ουγγαρία, όπως η Μπουκοβίνα (χάρτης, κάτω) με τη Ρουμανία.

(Η Μπουκοβίνα είναι ιστορική περιοχή στην Κεντρική Ευρώπη που σήμερα μοιράζεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, ευρισκόμενη στις βόρειες πλαγιές των Ανατολικών Καρπαθίων και στις γειτονικές πεδιάδες).

Με πρωτεύουσα το Λβιβ

Ο πρώην βουλευτής του Βερχόβνα Ράντα (κοινοβουλίου) της Ουκρανίας, Ιλία Κίβα, από το κόμμα της Αντιπολίτευσης «Για Ζωή» (OPPL), προέβλεψε επίσης ότι τμήμα της χώρας με πρωτεύουσα το Λβιβ θα προσχωρήσει στην Πολωνία ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.

 .in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: